Onsdag møttes aktører fra hele verdikjeden i byggenæringen for å diskutere næringens fremtid på Anker hotell i Oslo.
Arbeidet med Bygg 21 har vært i gang i et år. Dette var andre gangen aktørene i arbeidsgruppen møttes for å diskutere de viktigste punktene i arbeidet.
Stor mistillit i næringen
Målet med Bygg21 er å skape et langsiktig og bredt samarbeidsprogram mellom byggenæringen, statlige myndigheter og andre sentrale aktører for å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring, øke kompetansen i næringen og bedre gjennomføringsevnen i alle ledd.
I arbeidet med strategien er det opprettet tre råd som skal gi konkrete innspill til de tre strategiområdene forskning og utvikling, utdanning og kompetanse og formidling av kunnskap og erfaringer.
Styreleder i Bygg21, Petter Eiken, sier det er mange utfordringer knyttet til samarbeid, og en samling av næringen.
– Til tross for at over 90 prosent av næringen svarte at de mener et godt samarbeid er essensielt for å få gjennomført de beste prosjektene i en undersøkelse i fjor, er det stor grad av mistillit i byggenæringen. Det er alt for liten dialog på tvers av fagdisipliner, og lite samarbeid mellom entreprenørbedrifter, sier han.
Et annet problem Eiken ser er bransjens manglende vilje til å lære av hverandre.
– Noe er nok knytter til kultur, men det er også knyttet til dårlig planlegging. Vi er så opptatt av å komme i gang, og tar oss ikke tid til å forberede oss skikkelig, eller til å avslutte. Vi er for opptatt av å få i gang gravemaskinen, i stedet for å være opptatt av å se til andre, og skape læring, sier han.
Les også: Manglende betalingsvilje hindrer innovasjon i byggenæringen
Fravær av nysgjerrighet
Et tema som gikk igjen i flere diskusjoner under samlingen var bransjens manglende nysgjerrighet.
– Bransjen er veldig lite opptatt av å markedsføre sine egne nye løsninger, og enda mindre opptatt av å se på løsninger i andres prosjekter. Det er mye nyskaping der ute, men det meste av den forblir i de prosjektene de oppstår i, fordi aktørene ikke er interessert i hva andre driver med, sier Eiken.
Han legger til at næringen selv vet hva de må endre, men er usikker på hva som skal til for å få næringen til å ha de rette grepene.
– Byggenæringen er ganske omforent om hva vi burde gjøre. Vi burde planlegge og designe mer detaljert enn vi gjør, før vi begynner å bygge. Vi må introdusere en plandisiplin som gjør at vi møter opp når vi skal, og får et bedre samarbeid mellom aktører, sier han.
Eiken sier næringen selv skylder på at de er veldig fragmenterte.
– Men det finnes annen industri som er fragmentert, men som lykkes i å samarbeide. Bare se på skips- og bilindustrien, sier han.
Klar i løpet av våren
Utgangspunktet for Bygg 21 er stortingsmelding 28 som omhandler de tre strategiområdene. Meldingen ble lansert i desember 2012, og onsdagens rådssamlingen er andre og siste samling.
De ferdige strategiene vil bli presentert under Byggedagene i april. Strategiene baserer seg på intervju av 500 aktører i byggenæringen, samt resultater fra de to rådsmøtene.
Les også:
Vegvesenet skal tredoble andelen totalentrepriser