KARRIERE

Byggenæringen mangler fagfolk

BYGG: Mangelen på fagarbeidere er noe mindre enn mangelen på ingeniører.
BYGG: Mangelen på fagarbeidere er noe mindre enn mangelen på ingeniører. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
20. mai 2011 - 12:16
Vis mer

Også i fjor merket bygg- og anleggsnæringen at det ikke var så enkelt å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Men i inneværende år er problemet blitt mye større.

Det viser tall fra Næringslivets økonomibarometer, som er basert på en undersøkelse blant 439 ledere i bygge- og anleggsbedrifter. Undersøkelsen er gjennomført av NHO og TNS Gallup.

Til værs

I andre kvartal i 2010 sa 28 prosent av de spurte at "manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft" er en stor utfordring for å kunne øke investeringene. I andre kvartal 2011 er denne andelen steget til 46 prosent.

64 prosent flere av lederne i byggenæringen sier nå at mangelen på fagfolk er en stor utfordring.

– I ingen næringer er veksten på dette punktet like stor som i byggenæringen. Dette er et stort sprang, sier Kristoffer Eide Hoen, rådgiver i NHO.

Mens mangel på fagfolk er blitt et større problem siden i fjor, mener næringens aktører at andre faktorer i mindre grad er et problem i år. Det gjelder blant annet dårligere ordretilgang, lavere salgspriser og uforutsigbare rammebetingelser.

TALL: Kristoffer Eide Hoen mener byggenæringen forbereder nå seg på gode tider. Til høyre NHOs sjeføkonom Tor Steig.
TALL: Kristoffer Eide Hoen mener byggenæringen forbereder nå seg på gode tider. Til høyre NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Ansetter

Bekymringen for ordretilgang og lave priser har gått mest ned. Det tyder på vekst i byggenæringen.

– Generelt ser vi at bedrifter i byggenæringen nå ansetter folk igjen. Det ser ut til at bedriftene posisjonerer seg for en tid med vekst og økt boligbygging, sier Hoen.

Les også: Byggingeniører kan ikke nok om bygg

Byggingeniører lærer lite om byggefeil

Hodekamp

Kai Krüger Henriksen, konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Veidekke, bekrefter dette.

– Ja, nå er vi i en fase hvor pilene peker oppover og flere aktører skal hente inn fagfolk. Da blir kampen om hodene ekstra hard. Det er det ingen tvil om, sier han.

Hva slags fagfolk er det snakk om?

– Det er snakk om både håndverkere og ingeniører. Når det gjelder ingeniører, er det blitt slik at mange stillinger er bransjeoverskridende. Prosjektlederstillinger er et eksempel. Dette øker antallet aktører som jakter på fagfolk, sier Henriksen.

Best i Oslo BNL: Audun Lågøyr utfordrer offentlige byggherrer til å bli bedre til å utnytte kompetanse og kapasitet hos bedriftene. - Mange private byggherrer er langt bedre på dette, sier han.
Best i Oslo BNL: Audun Lågøyr utfordrer offentlige byggherrer til å bli bedre til å utnytte kompetanse og kapasitet hos bedriftene. - Mange private byggherrer er langt bedre på dette, sier han.

Best i Oslo

– Det stemmer nok at vi går mot tider der det blir vanskeligere å rekruttere arbeidskraft. Gode salgstall for boliger og godt utbud av kontrakter vitner om det. Men det tar tid fra en kontrakt på salg av en leilighet i et blokk- kompleks er inngått, til arbeidene er i gang, sier Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Han minner om at mer enn 10.000 personer er uten jobb i byggenæringen.

– Flere bedrifter melder om at det er enklere å rekruttere fagarbeidere enn å rekruttere ingeniører. Samtidig ser vi at det er regionale forskjeller når det gjelder aktivitetsnivå. Markedssituasjonen i Oslo og Akershus er for eksempel en god del bedre enn i Oppland og Hedmark, sier Lågøyr.

Alle resultatene fra Næringslivets økonomibarometer presenteres 31. mai kl. 10.00. Se nettsida www.økonomibarometer.no

Les også: Pusset opp Folkets Hus uten tariffavtale

Ber byggenæringen skjerpe seg

– Vi kan ikke boikotte de tariffløse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.