Både byggeaktiviteten og prisveksten vil forbli høy de neste to årene. Myndighetene er den største kjøperen, men bryr seg for lite, ifølge BNL-direktør Sverre Larssen.
Byggenæringens omsetning vil ende på 160 milliarder kroner i år. Det offentlige kjøper 40 prosent av dette.
– Men vi har nesten null kommunikasjon, her er det noe gæærnt, sier Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.
Storaktør
Sverre Larssen var klar i sin kritikk av passive myndigheter da BNL la frem sine prognoser for byggenæringen i forrige uke.
Ifølge Larssen står byggenæringen for halvparten av alle investeringer, inkludert oljesektoren, som gjøres i Norge. Om man kun ser på investeringer i fastlandsnorge, står byggenæringen alene for 70 prosent. Likevel er både kontakten og langtidsplanleggingen alt for dårlig, mener BNL-direktøren.
Stillere anlegg
Til tross for at det bygges som aldri før, og også resten av Norge går så det griner, er det roligere på anleggsfronten.
– Bygg og anlegg er to forskjellige bransjer, anleggsbransjen har god kapasitet. Asfaltverkene våre går ikke for mer enn 60 prosent av kapasiteten, sa Larssen med klar adresse til sommerens debatt om elendige fylkesveger og busjetter som ikke blir brukt opp.
– Det er ikke noe problem for regjeringen å øke anleggsaktiviteten. Vi har kapasitet til både veg, tunnel og jernbane.
Naturlov
I boligbygging blir aktiviteten fortsatt høy i de neste to årene. Befolkningsveksten og skroting gir et behov for over 30.000 boliger hvert år, i tillegg kommer økt levestandard som krever ytterligere 5000 boliger i året.
– Gode tider pluss lave renter gir byggeboom, det er nesten en naturlov, fastslo Kjell Senseth fra Prognosesenteret som står bak rapporten. I år vil etterspørselen etter boliger ende rundt 45.000 enheter.
Fire faktorer
Senseth avviste fullstendig at vi er inne i en boble som til slutt sprekker, som etter jappetiden på 80-tallet.
– Alt kan forklares med fire enkle faktorer: lav arbeidsledighet, lav rente, moderat boligbygging og befolkningsvekst. Disse fire faktorene gir prisvekst, fastslo Senseth.
Han har regnet seg frem til at prisene vil stige med 15 prosent i år, 13 prosent i 2007 og ytterligere 9,6 prosent i 2008.
Kommunal byggebrems
Senseth frykter at treg saksbehandling kan føre til at søknadene hoper seg opp og at byggeaktiviteten bremses.
– Det er et problem at kommunene blir tappet for kompetent personale som går over til private aktører. Når arkitektene og ingeniørene blir for få vil søknadene hope seg opp, det kan føre til lavere byggeaktivitet.
Polakker redder byggingen
– Vi må si det rett ut: uten tilførsel av arbeidskraft fra de nye EU-landene ville vi ikke klart dette. Resultatet ville blitt enda større prisøkning, sa konsernsjef Terje Venold i Veidekke.
– Denne tlilførselen varer ikke evig, vi må sikre oss at vi fortsatt forblir attraktive for disse gruppene og vi må også gjøre oss attraktive for egne unge.
Venold sa at tallene fra Prognosesenteret stort sett stemmer med Veidekkes vurderinger. – Men vi tror boligbyggingen ikke blir fullt så høy og at næringsbygg blir høyere.