BYGG

Byggenæringen satser minst på forskning og utvikling

11. aug. 2014 - 07:00

Mens IKT-sektoren bruker mer enn 100.000 kroner på forskning og utvikling per ansatt, bruker byggenæringen i Norge en knapp tusenlapp per ansatt i bransjen.

Nye tall presentert av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at byggenæringen er den næringen som bruker minst på forskning og utvikling sett i sammenheng med antall sysselsatte av samtlige bransjer.

Les også: Ny robot etterisolerer kjellere i gamle bygg

Dårlig samarbeid

At bransjen er dårlig på forskning og utvikling er godt kjent innad i bransjen. Styreleder i Bygg21, Petter Eiken, er godt kjent med problemstillingen.

– En av de største utfordringene er nok kulturen i bransjen. Hver gang det settes sammen prosjekter endres sammensetningen av aktører. Når aktørene endres fra prosjekt til prosjekt er det ikke noe stort poeng for dem å satse stort på forskning og utvikling, sier Eiken.

Han legger til at manglende fokus på forskning og utvikling er noe som har pågått i lang tid.

– Vi mangler en struktur som gjør at forskning og utvikling er lønnsomt i byggenæringen. Det er ikke tvil om at det ville vært lønnsomt for samfunnet med mer FoU i denne bransjen, sier han.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

Bedre på anleggssiden

Eiken får god støtte av RIFs ekspert på bygg og anlegg, Øyvind Løset, som på ingen måte er overasket over SSB-tallene.

– Byggebransjen er en konservativ bransje som holder seg til det gode, gamle, tradisjonelle. Selv om bransjen helt klart burde satset mer på forskning og utvikling, har nok bransjens pressede marginer mye å si på dette punktet, sier han.

Løset sier det imidlertid er et lite skille på bygg og anleggssiden, når det kommer til FoU-arbeid.

– Om man ser på arbeidene som skal starte med ferjefrie fjordkrysninger langs E39, brukes det en god del tid og ressurser på FoU-arbeid. På byggsiden er nok bransjen uten tvil mer konservativ, sier han.

Les også: Vil bygge flytebruer med midtfjords skipspassasje

Avgjørende med pris

Løset mener bransjen kunne hatt mye å hente på å øke satsingen på FoU.

– Jeg tror næringen har tapt på den manglende FoU-satsingen. Om bransjen hadde gjort som bilindustrien, og kontinuerlig jobbet med forbedringer, ville det trolig blitt utviklet både bedre og billigere metoder og løsninger, sier han.

Heller ikke Svein Bjørberg i Multiconsult er overasket over resultatene fra SSBs undersøkelser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Jeg er ikke overasket, og synes det er synd for næringen at den ikke er mer aktiv. Men heldigvis tror jeg det utføres mer forskning og utvikling enn det som fremgår av statistikken. Store deler av forskningen knyttet til byggenæringen utføres av forskningsinstituttene, sier han.

Bjørberg mener manglende FoU-satsing skyldes en rekke utfordringer i bransjen.

– Våre bygg er blitt mer og mer teknisk kompliserte med strengere forskriftskrav som skal oppfylles. Samtidig er gjennomføringen blitt mer fragmentert med mange underleverandører, under-underleverandører og leverandører til disse igjen. Alle avtaler baseres på billigste tilbud, så det blir lite rom for FoU samt, etter mitt skjønn, for dårlig kvalitetssikring, sier han.

Les også: Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget

Satser på de store

Bjørberg mener det er ødeleggende for FoU-satsingen i bransjen at forskningsrådet har endret måten de deler ut midler til FoU på.

– Tidligere hadde Forskningsrådet egne FoU-program for bygg- og anleggsnæringen. Nå konkurrerer man med alle næringer når man søker støtte fra Forskningsrådet og det er vanskelig å nå opp. Nåløyet er lite, sier han.

Og legger til at han mener de store bedriftene i næringen nå er de som har mulighet og ressurser til å satse på FoU.

– Når de får støtte fra offentlige midler bør de pålegges å implementere resultater i de små bedriftene som de har avtaler med slik at disse også får ta del i utviklingen, sier Bjørberg.

Les også:

Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Et synkende Bjørvika kan stoppe Oslos nye superstasjon

De leverer tak basert på mål fra Google Earth  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.