BARDU: I Norge finnes det over 1000 rundkjøringer, men den som bygges på Setermoen leir blir uten tvil landets voldeligste.
– En del angrep på norske styrker i Afghanistan skjer i rundkjøringer. Derfor bygger vi nå en rundkjøring i skytefeltet her, sier Torfinn Nilsen, senior prosjektleder for Forsvarsbygg på Setermoen leir.
Landsby
Nilsen har ledet den omfattende moderniseringen av leiren, som har pågått siden 2000 og så langt har kostet rundt 2,5 milliarder.
Rett ved siden av rundkjøringen bygges en afghansk scenariolandsby.
Første fase koster 30 millioner, men regningen for å ferdigstille hele landsbyen vil ligge på rundt 80 millioner.
På studietur
Forsvarsbygg har gjort grundig forarbeid for å gjøre treningsforholdene så realistiske som mulig.
Bebyggelsen er ikke kopiert fra en spesifikk landsby, men er ment å fange essensen av tettsteder på den afghanske landsbygda der norske styrker ferdes.
– Jeg har vært i Afghanistan med en delegasjon som har studert hvordan bygningene ser ut og hvordan folk oppfører seg. Alle landsbyene var like. De viktigste bygningene er butikken og politistasjonen, sier Nilsen, og legger til at landsbyen skal bestå av 38 containere importert fra Tyskland.
Rørsystem
Containerne skal kles og bygges om for å se ut som afghanske hus, og skal tåle skuddvekslinger utendørs og innendørs.
Øvelsene vil foregå med både plastikkammunisjon og skarpt. Området får også et underjordisk rørsystem der soldatene må forholde seg til improviserte eksplosiver under kumlokk.
– Kommer dere til å bruke statister fra asylmottaket i Setermoen sentrum i øvelsene?
– Nei, Forsvaret flyr inn afghanere som reiser rundt til militærøvelser i flere land. Første gangen de var her ble de helt satt ut da de så utvalget i buffeten. Det tok lang tid før de ble mette.
Messebygget på Setermoen er utstyrt til å lage varm mat til 5000 personer.
Kraftsamling
Spesielt for Setermoen leir er den korte avstanden mellom leiren og det 160 km2 store skytefeltet. Dette er hovedårsaken til at Forsvaret satser på Setermoen som et «moderne utdanningssenter for fremtidens soldater.»
Soldatene vil stort sett være befal og har krav på egen bolig. Fasilitetene i leiren inkluderer blant annet en innendørs skytebane til 35 millioner og hundrevis av tidsriktige boliger og hybler.
– Scenariolandsbyen skal stå ferdig til bruk i 2014. Betyr det at Norge planlegger å være i Afghanistan i mange år fremover?
– Hvis Afghanistan-krigen er over får vi kanskje en annen krig og landsbyen blir dessuten lett å bygge om, sier Torfinn Nilsen.
Talsperson for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving, sier til Teknisk Ukeblad at man bygger en fleksibel landsby for trening til ulike scenarier og dermed kan få en levetid langt etter Afghanistan.