Konsernsjef i Steen & Strøm, Jan Ove Holmen, forvalter kjøpesentre for 30 milliarder. Han har grønne ambisjoner.
– Vi har langsiktige investorer, og vi ser at verdifastsettelse i økende grad påvirkes av hvilke miljøkvaliteter bygningsmassen har. Vi har eksterne folk som gjør en verdivurdering av alle de 41 kjøpesentrene våre hvert år.
Overvann
Privat håndtering av overvann er et stort tema i vann- og avløpssektoren.
Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet om, kan overvann blant annet håndteres med grønne tak, infiltrasjonsgrøfter og permeable dekker på parkeringsplassen, samt grøntsoner og perforasjonsmagasiner.
Jan Ove Holmen sier at han er opptatt av overvannsproblematikken.
– Det er grønne tak på sentrene våre i Odense og Malmø. Det koster masse penger, men det er en god investering. Det blir pent og har en funksjon. Dette skjer i en nær dialog med byplanleggerne.
Det planlagte Økern-senteret skal også ha grønt tak.
– Det blir fint for boligene og kontorene i nærheten å se på det grønne taket, sier Holmen.
Les også: Slik blir Oslo en bedre by
Stedsutvikling
Holmen er ikke enig med urbanisme-forsker Erling Dokk Holm, som mener at kjøpesentre dreper lokalmiljøet.
– Vi bygger mange bysentre. Økern ligger i byen. De som er motstandere vil si at Økern er et regionsenter, men det er faktisk et lokalsenter. Grunnlaget for å bygge på Økern er befolkningsveksten, og du trenger ikke å reise fra Ekeberg til Økern for å handle.
Holmen mener at folk i økende grad bruker kjøpesenteret som en møteplass.
– Det er servering, underholdning og shopping. De andre tingene finner du i nabobyggene. På Økern blir det svømmehall og bibliotek. Vi har ingen ambisjoner om å putte dette inn i kjøpesenteret, men legger det i stedsutviklingen. Da blir kjøpesenteret en møteplass der man kan gjøre mye i tillegg til handel.
Holmen tror ikke det er en god idé å ha en botanisk hage eller bibliotek i kjøpesenteret.
– Hvis vi setter av 4000 m² til for eksempel en botanisk hage, går det utover handelsarealet og dermed økonomien. De fleste av våre konkurrenter er ikke opptatt av stedsutvikling. De bygger primitive kasser der du skal shoppe mest mulig og komme deg hjem.
Les også: Dette er Nordens største grønne tak
God idé
Regnvann fra veier, parkeringsarealer, og husvegger transporterer forurensninger til ledningsnett, elver og bekker.
– Grønne tak på kjøpesentre er en kjempegod idé for å begrense avrenning, og et veldig godt miljøtiltak, sier Einar Melheim, direktør i Norsk Vann.
Tidligere vannverkssjef, Christen Ræstad, minner om at kommunenes utgangspunkt er at avløpsnettet er overbelastet, særlig ved kortvarige ekstremregn.
– Da er grønne tak gull verdt for å holde tilbake vann som ellers kunne skape oversvømmelser og vannskader nedstrøms. Derfor setter kommunene krav om lokal overvannshåndtering der dette er mulig ved nye utbygginger. Grønne tak er Steen & Strøms gode svar på dette, sier Ræstad.
Les også: Hun vil hente energi ut av kloakken