BYGG

Bygger tro kopi av ulykkesblokka

Tore Stensvold
7. sep. 2009 - 08:46
Vis mer

ÅLESUND: Ulykkesrapporten etter raset i Fjelltunveien 31 i april i fjor slår fast at måten bygget var konstruert på, medvirket til at det ikke gikk atskillig verre og med flere omkomne.

Sameiet Fjelltunveien 31 har derfor besluttet å bygge et så å si identisk bygg.

– Det er kun foretatt mindre justeringer for å tilfredsstille nye forskrifter, blant annet energikrav, opplyser seksjonsleder for arkitektur og plan hos Rambøll i Ålesund, Oddhild Fausa.



Svakt fjell

26. mars 2008 løsnet en fjellblokk på ca. 4000 m3 bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Sprengningsarbeid da bygget ble reist i 2002 svekket fjellet, som ble for dårlig sikret i etterkant.

Skredet skjøv hele blokken flere meter fram og de to nederste etasjene ble klemt sammen. Fem mennesker ble drept. Det kunne blitt verre.

– Vi ser det som et kompliment og en tillitserklæring at byggherren velger oss igjen og en tilsvarende konstruksjon, sier avdelingsleder Jan Knutsen i Rambøll i Ålesund.



Fjær i hatten

Målinger viser at skredet løsnet langs en bratt sleppe eller forkastningsplan som heller 50-60°.

Volumet er estimert til 3000-4000 m3, men helt eksakte data foreligger ikke før laserscanningen er analysert.

Steinar Trygstad, som nå er avdelingsleder for byggeteknikk hos Rambøll, sto for prosjekteringen den gangen som nå.

– Det var et bra bygg, derfor bygges det etter de samme prinsipper, sier Trygstad til Teknisk Ukeblad.

Plasstøpt

Boligblokken i Fjelltunveien var plasstøpt og ikke satt sammen av ferdige elementer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ifølge Ålesundutvalgets beskrivelse besto konstruksjonen av plasstøpte 220 mm-dekker og 200 mm-bakvegg, gavler og kjernevegger med et indre bæresystem med en kombinasjon av betongsøyler, stålsøyler og mindre betongskiver.

Dekkene var spennarmert med u-injiserte kabler og har i tillegg vanlig armering.



Hel blokk

– Et bygg av elementer ville klappet sammen som et korthus. Her fungerte hele bygget som en solid blokk som ble skjøvet ut av skredet, sier Trygstad.

I løpet av et par uker vil byggingen av ny Fjelltunveien 31 sendt ut på anbud. Ålesund kommune har ansvar for at både tomta og nabotomten er godt sikret.

– Vi er i avslutningsfasen av sikringsarbeidet nå. Byggetillatelse er gitt, og igangsettelsestillatelse får byggherren når sikringsarbeidet er ferdig, sier plan- og bygningssjef Lars Vartdal.



Godt sikret

Sikringsarbeidet er utført i tråd med rapport og anbefaling fra Norges Geotekniske Institutt (NGI).

– Dette er antakelig Ålesunds best sikrede tomt, sier Knutsen.

I rapporten er alle tiltak nøyaktig beskrevet, med kart der bolter skal settes inn og sprekker tettes med sement for å hindre vann som kan fryse og dermed sprenge ut fjell.

Boltetyper, lengder og diameter er nøyaktig beskrevet. Mye av sikringsarbeidet blir gjort bak Fjelltunveien 29 og 33.

Bak nr. 31 er det sprengt bort løst fjell, sprekker tettet og noen skalker skåret bort med diamantsag for ikke å sprekke opp fjellet mer.



Tiltro

Sameiet Fjelltunveien 31 benytter flere av de samme konsulentene og rådgiverne som i 2002. Det er Stavseng Ingeniørkontor AS som står som prosjektleder og søker.

Rambøll leverer arkitekt-, byggtekniske- og branntekniske tjenester, mens Techno Consult Møre står som rådgiver for VVS og ventilasjon mens Karl Kvalsund AS står for elektrorådgivning.

Propangassanlegget skapte problemer under redningsarbeidet i 2008. Det nye anlegget vil ha en noe mindre tank, og plasseres utenfor bygget i et eget rom.

– Brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stiller krav til plassering og beskyttende konstruksjon som er oppfylt i byggesøknaden, opplyser Vartdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.