Olje- og gassindustrien på norsk sokkel er i ferd med å få sitt eget høyhastighets mobile bredbånd av siste generasjon, populært kalt 4G.
Den første basestasjonen er på plass, med god kapasitet.
– Her har vi målt 12 Mbit/s både opp og ned mot et skip 20 kilometer unna, melder utbyggeren Tampnet. Selskapet opererer med en praktisk rekkevidde på 40 kilometer.
Tampnet vil noen kjenne igjen som det "interne" fibernettet som Statoil etablerte mellom installasjonene i Nordsjøen, og som flere koblet seg på. I dag er dette et selvstendig foretak som også håndterer fiberforbindelsen mellom Norge og England via plattformene. Denne linjen ble tidligere kalt Norsea Com.
Les også: Nå får plattformene bedre datanett
Trøblete frekvenser
Ideen er å bruke LTE-teknologi som en trådløs utvidelse av fiber- og radionettet på sokkelen.
I britisk sektor benyttes 900 og 1800 MHz, mens norsk sektor skal betjenes på 1800 MHz.
– Vi har jobbet i flere år med å få orden på frekvensene da det er relativt komplisert juridisk med tillatelser utenfor sjøterritoriet på 12 nautiske mil fra kysten. I tillegg har vi måttet gå noen runder med koordinering mellom Ofcom i Storbritannia og Post- og teletilsynet i Norge, sier teknisk direktør Anders Tysdal hos Tampnet.
Mer om LTE: Den lange veien fram til 4G
Kjappere enn satellitt
Bruksområdene er i første omgang alle som opererer flyttbare enheter, som borerigger, supplybåter og subsea konstruksjonsfartøyer i områdene rundt oljeplattformene.
Disse riggene og fartøyene bruker i dag satellitt som kommunikasjonsmiddel. Det betyr at selskapet utfordrer de etablerte satellittoperatørene.
Boring og produksjon innebærer overføring av sanntidsdata til kontrollrom på både installasjon ute og på land. Her skal operatørene få bedre informasjon fordi LTE er raskere enn satellitt.
Tampnet skal ha logget 95 prosent reduksjon i responstiden.
Selskapet har brukt et FPSO-fartøy (Field Production Storage and Offloading) til målingene og registrert en responstid på 35 millisekunder til Aberdeen og tilbake. Tilsvarende tall for satellittkommunikasjon er 600 ms.
Leverandøren erklærer at LTE vil revolusjonere offshore-industrien både innenfor fjernstyrte operasjoner, HMS og velferd for besetningene.
Les også: Frykter fritt frem for fjernstyring av plattformer fra land
– Styrker sikkerheten
Ved Senter for integrerte operasjoner (IO) ved NTNU bruker man ikke like store ord, men daglig leder Jon Lippe ser optimistisk på teknologien.
Han peker på at fiberlinjene har bidratt til at norsk sokkel er et av de fremste områdene i verden på IO.
– Når denne teknologien suppleres med trådløs kommunikasjon til borerigger, installasjonsfartøyer og andre flytende enheter, øker mulighetene ytterligere for direkte samhandling, mer effektive beslutningsprosesser og bedre håndtering av beredskapssituasjoner på flytende plattformer. Dette kan føre til forbedringer i både effektivitet og sikkerhet, mener Lippe.
Kostbart
Det er ingen rimelig affære å bygge ut et 4G-nett offshore. Tampnet vil ikke ut med konkrete beløp, men den tekniske direktøren oppgir kjernekomponentene som den tyngste investeringen.
- Og jeg anslår at det koster mellom fem og ti ganger så mye å etablere en basestasjon offshore som på land, sier Anders Tysdal.
Snittkostnaden på land er rundt 1 million kroner.
Ikke mobilen
På mottakersiden er det ikke snakk om en smarttelefon i lomma eller 4G-dongle i laptop-en. De trådløse bredbåndssignalene fanges opp av en ruter på rigg eller skip for videre forbindelse til blant annet produksjonsutstyr.
- Hvorfor akkurat LTE?
- Dette er den raskest voksende mobilteknologien i verden noensinne. Det bygges LTE-nett i omtrent alle deler av kloden, og dermed vil det utvikles et økosystem rundt teknologien som vil gi kundene våre mange muligheter til å finne utstyr som passer for dem etter hvert.
Selve arbeidet med å skru opp utstyr på testplattformen har vært utfordrende.
- Det er vanskelig å komme til på plattformene på grunn av veldig høy aktivitet og mange pågående prosjekter der. Vi regner med å bruke noen år på å oppnå full dekning rundt de fleste plattformene, sier Tysdal.
Les også:
Verdens raskeste bredbånd for privatpersoner