Det som trolig er verdens største svømmebasseng, er under oppføring i ørkenen på Sinai-halvøya i Egypt.
Avansert vannrenseteknologi skal holde de 237.000 kubikkmeterne saltvann rent, melder Ingeniøren.
Etter planen skal den kunstige lagunen i turistmagneten Sharm el-Sheikh fylles med saltholdig grunnvann på nyåret.
Les også: Disse draktene tar en time å trekke på
Ny renseteknologi
Samme renseteknologi er i bruk ved det enorme San Alfonso del Mar-bassenget i Chile, som åpnet i 2006. Dette er i dag verdens største svømmebasseng, ifølge Guiness rekordbok.
Bassenget rommer 80.000 kubikkmeter vann og ligger i Algarrobo ved kysten av Chile. Renseteknologien er utviklet av det chilenske selskapet Crystal Lagoons. De har utviklet en rekke systemer for å rense saltvann fra havet eller saltholdig grunnvann.
Den chilenske arkitekten Fernando Fischmann har tegnet prosjektet i Egypt.
Les også: Varmer basseng med døde
Støvsuger bunnen
– Teknologien består av en innovativ prosess for å kontrollere tilførsel av kjemikalier. Dette gjør at vi trenger å bruke 100 ganger mindre kjemikalier enn ved tradisjonelle renseteknologier for svømmebasseng, forklarer Crystal Lagoons markedsdirektør, Felipe Pascual, til Engineering News-Record.
Ifølge firmaets patent fra 2010, tilsetter Crystal Lagoons ulike oksidanter og algedrepende midler som kobber til vannet.
Selskapet tilsetter også preparater som for urenheter til å klumpe seg sammen og falle til bunns. Bunnfallet suges så opp av en slags støvsuger.
Kutter kostnader
Fordi systemet bruker mindre energi og kjemikalier, er de samlede driftsomkostninger kun tre prosent sammenliknet med et tradisjonelt rensesystem.
450 hotellrom og 1200 hus omkranser lagunen. Dersom prosjektet blir vellykket, har utvikleren planer om ti liknende laguer i området, ifølge Ingeniøren.
Prosjektet har møtt sterk kritikk fra miljøorganisasjoner og forskere, ifølge Egypt Independent.
– Lagunen kan forstyrre økologien i området. Et stor kunstig lagune, kan for eksempel påvirke rutene til trekkfugler som passerer Sinai-halvøyen, sier Mahmoud Hanafy ved Suez University til avisen.
Les også: