BYGG

Bygninger kan løse klimaproblem

VIKTIG TILTAK: Isolasjon er viktig for å redusere bygningers bidrag til klimautslippene.
VIKTIG TILTAK: Isolasjon er viktig for å redusere bygningers bidrag til klimautslippene. Bilde: colourbox.com
Mona Strande
11. apr. 2007 - 07:30

Med riktig blanding av statlig regulering, større bruk av teknologi for å spare energi - og en nødvendig atferdsendring hos huseiere - kan CO 2-utslippene fra bygningssektoren reduseres betraktelig. Det viser en ny rapport fra FNs Miljøprogram ( UNEP).

I dag står bygningssektoren for 30-40 prosent av energibruken globalt.

Mye å spare

Rapporten påpeker at både staten, industrien og forbrukerne har mange muligheter til å gjøre valg som dempe innvirkningene på den globale oppvarmingen iløpet av en bygnings levetid.

Bare i Europa kan mer enn en femtedel av dagens energiforbruk, eller opp til 45 millioner tonn CO 2, spares innen 2010 - dersom nye og eksisterende bygninger får mer ambisiøse standarder.

1.8 milliarder tonn

- Energieffektivitet, i tillegg til utviklingen av renere og fornybare energiformer, er en av pilarene som vi er avhengige av dersom verden skal de-karboniseres. Besparingene som kan gjøres umiddelbart er potensielt enorme, og kostnadene for å implementere dem er relativt lave dersom flere regjeringer, industrier, selskaper og privatpersoner handler, sier adm.dir. Achim Steiner, UNEP, i en pressemelding.

Han hevder at verdens byggeindustri alene kan bidra til en utslippsreduksjon på 1.8 milliarder tonn CO 2. Og det er bare et underslag.

- En mer aggressiv politikk for energieffektivitet kan sørge for over to milliarder tonn, eller nesten tre ganger så mye som utslippene skal reduseres med under Kyoto-avtalen, sier Steiner.

Lyspære-slutt

UNEP-direktøren nevner at blant annet Australia, Cuba og EU vurderer å forby den tradisjonelle lyspæren. Beregninger viser at dersom hele verden bytter ut glødelampen med lysstoffrør, vil CO 2-utslippene reduseres med 470 millioner tonn innen 2010.

- Dette er en svært billig og positiv endring. Vi må spørre oss selv hva ulempene er, hvis noen, og gjøre en beslutning om å løse disse raskt, sier Steiner.

Isolasjon og bevisstgjøring

Iløpet av en bygnings levetid brukes det meste av energien når den er i bruk (over 80 prosent), og ikke under bygging. Energi brukes til oppvarming, nedkjøling, belysning, matlaging, ventilasjon etc.

FNs Miljøprogram presser derfor på for mer utstrakt bruk av eksisterende teknologier som varmeisolasjon, solskjerming, mer effektiv belysning og energibesparende elektriske apparater. I tillegg påpeker rapporten viktigheten av kampanjer for å øke folks bevissthet rundt energibruk.

Streng statlig styring

Rapporten understreker også viktigheten av statlig styring, gjennom byggeforskrifter, strømpriser og finansielle belønningsordninger som oppfordrer til lav strømbruk.

Investorer, arkitekter og entreprenører får streng beskjed om at de må forstå og støtte en slik politikk for at den skal fungere.

Forskjellige utfordringer

Forskjellige deler av verden vil selvfølgelig trenge ulike løsninger: I i-land er hovedutfordringen å oppnå utslippsreduksjon på eksisterende bygninger, noe som stort sett kan gjøres ved å redusere energibruken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I andre deler av verden, som Kina - hvor nesten to milliarder kvadratmeter bygges ut med nye hus årlig, er utfordringen å hoppe umiddelbart til mer energieffektive bygningsløsninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.