Vi er vant til at de store fotokjempene kommer med nye produkter et par ganger i året. Men at de lanserer fem nye systemkameraer samtidig kan vi ikke huske.
Det er det Canon gjorde fredag.
I tillegg lanserte de en den drøss nye kompaktkameraer, et par profesjonelle fotoskrivere og et nytt hjemmelager som skal forenkle lagring og deling av bilder.
Les også: Derfor frykter ikke Nikon smarttelefoner lenger
Superoppløsning
«Revolution in resolution» høres kanskje ikke så tøft ut når det bli oversatt til norsk, men pikseltallet på 50,6 millioner burde være tøft nok. De nye modellene EOS 5DS og EOS 5DS R har den nye fullformat bildebrikken Canon har utviklet. De færreste har nok bruk for et så enormt pikselantall, men profesjonelle vil nok elske det. De vil ha muligheter til å skrive ut enorme bilder med selv ørsmå detaljer intakte og ha mulighet til å klippe ut deler av et fotografi uten at det går på oppløsningen løs.
Med så mange piksler får man selvfølgelig ikke super-ISO. Den går opp til 6400, men kan presses opp til 12 800.
Canon har gjort grensesnittet til nye kameraene særdeles fleksibelt og brukerne kan tilpasse menyer og mye annet slik at det passer til den enkelte.
Kameraet er svært godt egnet til video. Nå kan man til og med bruke det til å ta time-laps video. Det vil si et bilde med mange sekunder eller minutters mellomrom.
Dette blir selvfølgelig ikke billig, men kjenner vi entusiastene rett vil nok mange overveie å sprette lønnskontoen når EOD 5D S og 5DSE slippes i juni. Begge riktige råskinn med doble nye Digic6 prosessorer som er den nye bildemotoren til Canon.
De som vil ha de nye superkameraene må ut med 35.000 kroner for EOS 5DS og enda et par tusen for EOS 5DS R. For det får du hva Canon kaller en kansellerende lavpassfilter som gir enda et lite rykk i bildekvalitet.
360 graders bilde:
Til nybegynnerne
For de som vil ha vesentlig billigere speilreflekser kommer to nye modeller i nybegynnerklassen. De har stort sett samme tekniske data. EOS 750D er den enkleste og beregnet på de som helst vil unngå lesing av manualen. 760D er litt mer avansert og gir større mulighet til det Canon kaller kreativ frihet. De har den samme bildebrikken som EOS M3 på 24,2 MP i APS-C-format.
Canon har skjønt at det å lagre unna bilder i en fei er et kjøpskriterium. Begge de to nybegynnermodellene og de tre andre systemkameraene har NFC og WiFi. Det gjør at man lett kobler seg til nettverket med NFC slik at bildene kan overføres over hjemmenettet. Den nye lagringsstasjonen er beregnet som mottaker av bildene.
Kamerahusene vil ligge rundt 7000 kroner i pris når de kommer i mai, eller man kan få dem med objektiv for noen kroner mer.
Les også: Leica lanserer helmekanisk M-kamera for film
EOS M3
Canon har rygget inn i den speilløse verden sammen med Nikon. Ingen av de to store har vært villig til å satse helhjertet på det mange kaller hybridkameraer, eller speilløse systemkameraer. Canon har lenge hatt EOS M1 på markedet, mens etterfølgeren M2 aldri kom til Europa.
Men nå kommer M3, og på tross av likheten med M1, er dette en svært stor oppgradering. EOS M3 har fått en nyutviklet 24,2 MP bildebrikke i APS-C-format. Viktigere er det at kameraet har minst seks ganger raskere autofokus. Autofokusen var M1s store akilleshæl. Nå er den på nivå med 70D og det kan nok kunden leve med leve med.
M3 har også fått en utfellbar søker og som M1 kan det ta fokusere og ta bilder når du berører skjermen. Det finnes fire ulike objektiver til kameraet, men det kan også benytte alle EOS-objektivene beregnet på APS-C-sensorformatet. Det eneste problemet er at man bruke en adapter-ring som kompenserer for den ekstra tykkelsen som speilet utgjør. Prisen vil bli 6999 kroner med kitobjektivet.
De som vil ha en tradisjonell søker kan glede seg over at det kommer som tilleggsutstyr og passer inn i blitsskoen. Kameraet har også fått en liten utfellbar blits som forgjengeren ikke hadde.
Kameraet har også fått NFC og WiFi vil koste rundt 7000 kroner med en 18 til 55 mm objektiv.
Les også :
Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen