IT

Cern valgte bort Norge

Cern forhandler nå med sitt førstevalg rundt byggingen av sitt nye Tier 0-datasenter. Etter det Teknisk Ukeblad erfarer er dette ikke en norsk aktør.

26. apr. 2012 - 10:58
Vis mer

Den norske datasenternæringen har i likhet med norske it-forskningsmiljøer knyttet store forventninger til drømmen om å få behandle dataene fra Cerns velkjente partikkelakselerator LHC i Norge.

Det internasjonale forskningsinstituttet har nå internt avklart hva førstevalget er for datasenterets framtidige plassering.

Hvilken aktør og fra hvilket land er fortsatt ikke kjent, men etter det Teknisk Ukeblad har grunn til å tro er det ikke i Norge.

Dermed ligger den følelsesladde berg-og-dalbane-prosessen rundt saken, hvor norske myndigheter har måttet tåle skarp kritikk for nølende respons (se fakta nederst i saken), an til å ende i norsk skuffelse.

Les også: Slik skal Norge selges til verdens it-giganter

Stengte dører

Beslutningen ble tatt i Cerns finanskomité allerede 15. mars. Men grunnet forsinkelser i sluttforhandlingene med anbudsvinneren, gjøres ingen offisiell informasjon om utfallet kjent før avtalen er endelig signert.

Strenge taushetsklausuler har gjort at anbudskampen om Tier 0-senteret har vært en nærmest hermetisk lukket prosess siden søkerfristen gikk ut i november.

Fra sentralt plasserte kilder får like fullt Teknisk Ukeblad opplyst at Cern har sendt ut kontraktsutkast til sitt førstevalg, men at sen respons har forsinket offentliggjøringen.

Etter det TU kjenner til, er ingen norske tilbydere i slike samtaler med Cern.

Les også: Cern kan ryke på målstreken – igjen

Skamros til Norge

Cern-utsendingene Wayne Salter (ansvarlig for datafasiliteter) og Anders Unnervik (leder for innkjøpsavdelingen) var fulle av lovord for de norske planene da de besøkte Norge i fjor vår.

– Vi har 24 potensielle lokasjoner fra ni land, hvorav sju–åtte–ni av dem regnes som særlig interessante for oss. Jeg kan gå så langt som å si at en klar majoritet av de mest interessante forslagene kommer fra Norge, sa Unnervik til TU den gang.

Men også internasjonale forskningsinstitutter må tenke på budsjetter, og pris var hele tiden fremhevet som det kanskje viktigste konkurranseparameteret, tross Norges tilsynelatende overlegenhet på andre felt.

Les også: Slik glipper Cern-drømmen

Syltynt håp

De mange aktuelle norske søkerprosjektene er tidligere behørig presentert av Teknisk Ukeblad.

Prosjektene fra Halden, Aurland og Fet (Entras Greenfield) valgte i fjor høst å trekke seg fra den formelle søknadsprosessen.

Fasit ble da at de opprinnelig åtte norske tilbyderne ble skrellet ned til fem: Rennesøy, Rjukan, Luster, Narvik og en hittil ikke navngitt aktør. Ett av de nevnte prosjektene opererer med to alternative lokasjoner.

Cerns beslutning 15. mars gav formelt sett kun et mandat til Cerns innkjøpsavdeling om å starte forhandlinger med én aktør.

Teoretisk er dermed muligheten fortsatt til stede for at senteret kan ende i Norge, dersom forhandlingene skulle strande og et norsk prosjekt er Cerns andrevalg.

Det knyttes imidlertid lite håp til dette utfallet, og etter det TU erfarer ventes det at de siste formelle hindrene før kontraktsignering er ryddet av veien i løpet av så lite som en uke.

Les også: Norske datahaller får ingen kunder

DETTE ER SAKEN

Oktober 2010

  • RASERI: Det kommer i oktober 2010 ut at det internasjonale forskningsinstituttet Cern i april samme år hadde forhandlet eksklusivt om å investere mellom en halv og en milliard kroner på et såkalt ­Tier-0-datasenter i en stor fjellhall på Rennesøy i Rogaland. Et norsk etableringstilskudd, senere anslått til om lag 50 til 75 millioner, var ønsket. Regjeringen svarte ikke på henvendelsen fra Rennesøy. Les mer her
  • MOBILISERING: Et konsortium av aktuelle norske fjellhallprosjekter går i TU samlet ut til myndighetene i håp om støtte for et helhjertet norsk tilbud til Cern, med løfte om at intern lokasjonskonkurranse legges på is inntil leveransen er sikret. Les mer her
  • STATEN VÅKNER: Etter at saken lenge falt mellom flere departementale stoler, fikk Fornyingsdepartementet (FAD) formelt det koordinerende ansvaret. På dette punktet var det imidlertid allerede klart at den norske «eksklusiviteten» var borte: Cern ville måtte tildele datasenteret etter en anbudsprosess rettet bredt ut mot alle medlemslandene. Les mer her

November 2010

  • PESSIMISME: Tidsfristen for Norge til å signalisere interesse går ut, og Norge gjør nettopp det ved FAD-statssekretær Raimo Valle. Samtidig er det klart at konkurrentene, eksemplifisert ved Finland, satser stort på offentlig/akademisk samarbeid og kreative måter å bidra på ved hjelp av statlige midler. I Norge må det næringspolitiske virkemiddelapparatet fortsatt i høy grad knyttes opp mot distriktspolitikk i frykt for Esa-represalier. Les mer her

Februar 2011

  • FJELLHALLENE STÅR TOMME: TU gjør opp status for de norske datasenterprosjektene etter at Norges eget Opera Software valgte å flagge ut sitt nye datasenter til Island. Konklusjonen: Norske datasentre får ros, men ikke kontrakter – og nødvendigheten av en internasjonal såkalt «ankerkunde» blir på nytt framhevet. Les mer her

Mars 2011

  • NY OPTIMISME: Cern-delegater på norgesbesøk opplyser til TU at norske prosjekter skiller seg ut i søkermassen, og at i et favorittsjikt på 8–9 «særlig interessante» lokasjoner befinner det seg 6–7 norske. Det gjøres samtidig klart at det forventes akademiske samarbeid og et visst offentlig innslag i den endelige søknaden. Les mer her

November 2011

  • RESIGNASJON: Fristen for å levere formelt anbud til Cern går ut. Av de åtte opprinnelige norske interessentene, velger fem (Rennesøy, Rjukan, Luster, Narvik og en ikke navngitt tilbyder) å ta skrittet fullt ut. Cerns nye kravspesifikasjon om linjekapasitet på 2x100 Gbit/s fra Tier 0-senteret til nærmeste GÉANT-node (Oslo) bidrar til at Norge, som mangler et nasjonalt fiberstamnett, kommer spesielt dårlig ut kostnadsmessig. Les mer her
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.