Teknologisenteret på Mongstad skal koste 300 millioner kroner mer enn planlagt, ifølge revidert nasjonalbudsjett.
Det er anlegget for CO2-fangst med nedkjølt ammoniakk, utviklet av Alstom, som står for sprekken.
Det er lite industriell erfaring med denne type teknologi, skriver Olje- og energidepartementet på sine sider.
Teknisk Ukeblad har nettopp besøkt Mongstad: Her skal CO2-gåten løses
En milliard mindre
I tillegg til det 30 meter høye tårnet som skal teste fangst med nedkjølt ammoniakk er det også et 62 meter høyt absorbsjonstårn for testing av aminteknologi ved Teknologisenter Mongstad. Her skal testingen begynne i 2012, og senteret er rundt 70 prosent ferdig.
I vår åpnet stortingsmelding 9 om fullskala CO2-håndtering for å teste ut flere teknologier før man bygger ut fullskala CO2-fangst. Samtidig utsetter man avgjørelsen om fullskala rensing til 2018.
Dette fører til at planlagte aktiviteter i 2011 kan bli utsatt, og derfor reduserer regjeringen midlene til planlegging av fullskalaanlegget med 940 millioner kroner. Nå skal det brukes 590 millioner kroner til planlegging i inneværende år.
– Skammelig
– Regjeringen er i ferd med å bli en parodi på seg selv i klimaarbeidet, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.
Han mener regjeringen har gitt den endelige bekreftelsen på at den ikke har handlekraft i klimapolitikken, og at det er skammelig at åtte aktører i EU kan ha fangsten på plass før Norge.
Bellona er også kritisk til at Gassnova ikke får penger til å lage en letebrønn for CO2 i Nordsjøen. Dersom lagringen ikke er på plass før fangstanlegget, har man ikke noe sted å lagre CO2.
– Det regjeringen gjør nå, ved å fjerne finansieringen til denne brønnen, kan medføre at et ferdig renseanlegg blir stående uvirksomt nettopp på grunn av at man ikke har en lagringsbrønn klar, sier Hauge.
Les også:
Bekrefter mål om CO2-håndtering
– Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing
CO2-fangst har kostet mer enn Molde-sykehus
Statoil ønsker mer forskning på aminer