Fortsetter pengebruken vil regjeringen ha brukt åtte milliarder kroner før den har bestemt seg for om prosjektet skal gjennomføres.
Først skulle anlegget stå klart i 2010. Så ble det utsatt til 2014. Nå skal investeringsbeslutningen tidligst bli tatt i 2016, og mange setter spørsmålstegn ved om anlegget noen gang vil stå ferdig.
Beskyldes for uærlig spill: Statoil utvikler egen CO2-teknologi
Nær 3 milliarder
Men milliardene renner ut. Ifølge Olje- og energidepartementet brukte den norske stat 1, 4 milliarder kroner på CO2-fangst og lagring fram til 2011. Og i år alene vil regjeringen bruke hele 1,53 milliarder kroner til planleggings- og forprosjekteringsarbeid til fullskala-prosjektet på Mongstad. Og dersom utviklingen fortsetter vil regningen være mellom fem og ti milliarder før investeringsbeslutningen tas i 2016. Til sammenligning ville et nytt sykehus i Molde kostet 2,6 milliarder kroner.
Frp mener pengebruken er hårreisende.
– Jeg forstår ikke at de kan ha brukt så mye penger på prosjektet, når de ennå ikke vet hvilken teknologi de skal bruke. Det er mange konsulenttimer, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp.
Høyre er ikke fullt så kritisk.
– Det er mye penger, men Høyre har stilt seg bak disse bevilgningene i budsjettet. Klimautfordringen er vår tids viktigste utfordring og det å rense gass er et viktig bidrag, sier Siri A. Meling i Høyre.
Les også: – CO2-fangst ble et politisk kompromiss
– Et skjellsord
Nå vil planleggingsfasen bli enda dyrere, mener Olje og energidepartementet. Regjeringen vil nå vurdere flere teknologier, fordi det er ennå ikke klart om aminteknologien kan være kreftfremkallende. “ Dette kan medføre lengre gjennomføringstid og økte planleggingskostnader”, skriver Olje og energidepartementet i en e-post til Teknisk Ukeblad.
Nå skal aktuelle leverandører av et fullskala anlegg prekvalifiseres og det skal tildeles kontrakter for gjennomføring av studier av de nye foreslåtte konseptene for CO2-fangst. Tidligere har Statoil anslått at et fullskala anlegg vil koste et sted mellom 20 og 25 milliarder kroner. Nå må nok det regnestykket gjøres på nytt.
– Sett i lys av hvor vanskelig det er å få støtte til andre miljøprosjekter har Mongstad for mange blitt et skjellsord. Folk rister på hodet. Det viser hvor galt dette prosjektet har gått, sier Solvik-Olsen.
– Utsettelsen er sannsynligvis fordyrende. Høyre har foreslått å flytte renseprosjektet fra Mongstad til et helt nytt gasskraftverk som ikke er knyttet til et raffineri. Vi mener at det ville vært bedre bruk av pengene, sier Meling.
Les også: Mot ny utsettelse på Mongstad
– Flytt prosjektet
Regjeringen har ikke vist noe interesse for å flytte prosjektet, men Meling mener det ville vært klokt av regjeringen å lytte til opposisjonen.
– Det er lenge til 2016, som er langt inne i neste stortingsperiode. Det er ikke gitt at denne regjeringen sitter da, sier hun.
– Flere setter nå spørsmålstegn ved om det noensinne vil komme noe fullskala anlegg.
– Ja, i hvert fall på Mongstad. Industrikraft Møre la nylig frem et renseprosjekt sammen med Siemens og inviterte regjeringen med på laget. Siemens er et stort globalt selskap med en høy faglig standard, men regjeringen avviste prosjektet. Det er ikke slik at regjeringen mangler alternativer, men de tviholder på at dette skal skje på Mongstad. Det tror jeg er uheldig, sier Meling.
Les også: