T2

Dali går aktivt og trådløst

Dali Kubik Free: Et smart konsept med bra lydkvalitet.
Dali Kubik Free: Et smart konsept med bra lydkvalitet. Bilde: Dali
Håvard Holmedal
5. okt. 2013 - 12:56
Vis mer

Verden går videre i rasende fart, og de som ennå ikke forstår hvordan de skal endre seg, og eventuelt ikke gjør det fort nok, bør sette i gang snarest.

Det gjelder i høy grad også høyttalerprodusentene, for nå skal det være enkelt, dekorativt, trådløst, lett å plassere, fleksibelt og vellydende. Alt på en gang!

Vi har sett produsenter som Elac, Genelec og Kef lage aktive superhøyttalere til hjemme­bruk, og nå kommer også endelig Dali med sine Kubik Free.

Du kan godt kjøpe bare en

Kubik Free kan gjøre jobben med å spille av begge kanalene, ønsker du stereo kan du kjøpe til en Kubik Extra. En passiv ekstrahøyttaler som får signal fra Free, men på en litt annen måte enn det vi har sett tidligere.

I Kubik Free sitter samtlige innganger. Her finner du optisk digital, phono/RCA, 3,5 mm jack og USB i tillegg til trådløs mottak via Bluetooth (aptX 3.0).

Du finner også en ekstra USB-tilkobling, men denne er til for å lade diverse håndholdte enheter. Den har også alt som behøves av forsterkere til å drive både Free og Xtra.

Det betyr fire separate forsterkere, to til diskantene, og to til bassene, i tillegg til et dobbelt sett med aktive delefiltre. Ett til Free, og ett til Xtra.

En spesialkabel er benyttet for å transportere det forsterkede signalet over til Xtra. Dette er altså ikke den samme løsningen vi har sett på enkelte andre modeller hvor det er passive filtre i begge høyttalere.

Her har alle elementene sin egen forsterker og sitt eget aktive filter.

På baksiden finnes det også en liten skrue hvor du kan tilpasse volumet mellom de analoge og digitale inngangene.

På Kubik Free sitter det en bryter hvor du kan velge om den skal være høyre eller venstre­ høyttaler, eller begge deler hvis du velger å kjøpe kun en.

Høyttalerne finnes i sort, hvit og rød, men du kan bytte ut stoffrontene hvis du skulle finne på å male om stua.

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Nok innganger

Høyttalere nå for tiden skal selvsagt motta signaler via blåtann, men jeg er ikke helt overbevist over kvaliteten.

Det er selvsagt utrolig praktisk å kunne spille av filer direkte fra en smarttelefon eller nettbrett, men skal du ha best mulig lyd, er det over til en pc/Mac via USB, en cd-spiller og da gjerne med digital overføring, en trådløs avspiller som Sonos eller­ Simple Audio eller en telefon eller nettbrett via minijackinngangen.

Alle inngangene gjør dette til en meget fleksibel enhet, for når man først har et par slike høyttalere, vil man kanskje også spille av tv-­lyden i tillegg til lyden fra et antall lydavspillere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det hele styres av en liten fjernkontroll. Den er av mikrotypen og kommer garantert til å forsvinne i sprekkene mellom putene i sofa­en, eller gjemme seg under morgenutgaven av Aftenposten.

Her bør Dali produsere opp noen ekstra å legge ut i butikkene hos importøren Hi-Fi Klubben. Disse kommer det nemlig til å bli etterspørsel etter!

Forsterkerne er oppgitt til å levere 100 watt, og det høres ut som om dette er samlet volum til samtlige elementer. For det er helt klare grenser for hvor høyt disse høyttalerne spiller.

På baksiden er det også en utgang til en subwoofer. Den blir aktivert automatisk og hjelper dette systemet til å vokse seg temmelig mye større og sterkere.

TEST: Test av tre rimelige hjemmekinoreceivere

Lyden av en

Jeg synes alltid det er snålt å høre høyttalere av god kvalitet spille mono. En ting er den forhatte alarmklokka ved siden av senga, noe helt annet er det med høyttalere som spiller så detaljert og ryddig som dette.

Mono blir liksom helt feil. Selv om det fortsatt finnes de som mener at den største feilen lydindustrien har gjort er å gå over til stereo. Noen synes kanskje at filmlyd også burde vært i mono.

Det hele blir adskillig bedre når jeg kobler på Kubik Xtra og setter Free som høyre kanal.

Det er det som passer best hjemme i stua da alt av strøm og tilgang til lydkilder kommer fra høyre side. Det er uansett veldig fint å ha denne fleksibiliteten.

Lyden av to

Lyden forandrer seg selvsagt ikke bare fordi man får stereo, men det er deilig å få et skikkelig lydbilde, en følelse av rom og en fornuftig spredning og ikke minst plass til instrumentene.

Lyden er nå typisk Dali. Det er mye detaljer, og veldig høy grad av ryddighet i mellomtonen. Stemmer låter realistisk og godt, og akustiske instrumenter får gode levevilkår.

Gitarer har flott attakk, riktig tykkelse på strengene og man hører hele instrumentets kropp klinge ut på gode opptak.

Jeg er egentlig ganske så fornøyd med hvordan Kubik Free gjengir alle typer musikk, men det skorter selvsagt litt når de får tunge gitarer og mye bass. Det er jo tross alt ingen stor høyttaler.

Det er god plass i lydbildet når jeg strekker kabelen imellom høyttalerne til full lengde, og Dali har valgt en klangbalanse som gjør dette godt å lytte til.

Jeg syntes med en gang at diskanten skilte seg litt ut, men etter noen timers spilling, smeltet den mer og mer sammen med resten av lyden og dannet et homogent og godt integrert lydbilde.

Bass er det ikke særlig mye av, men du får likevel en følelse av hva som skjer i bassen. Høyttaleren er derimot stram og kontrollert i den øvre delen av bassområdet.

Likevel tror jeg mange kommer til å savne litt bass, fundament og tyngde. Heldigvis kan man koble til en subwoofer.

TEST: Sennheiser HD800 og HDVD800: En helt fantastisk lytteopplevelse

Free fås i flere farger.
Free fås i flere farger.

Lyden av to og en subwoofer

Med en subwoofer koblet til blir dette en helt annen verden. Det låter mye tyngre, større og mektigere, og mye mer engasjerende og under­holdende.

Når det er sagt, stiller ikke Kubik spesielt store krav til volumet på subwooferen. Det finnes mye som er greit til mellom tre og fire tusenlapper.

Tilkoblingen av en subwoofer er også akkurat slik den burde være overalt ellers. Veldig enkel, fordi elektronikken tar seg av tilpasningen. Det eneste du behøver å bry deg om er å skru riktig volum på subwooferen.

Konklusjon

Kubik Free er ikke noe du først og fremst kjøper­ for å nyte musikk i best mulig kvalitet for pengene. Da bør du heller kjøpe deg en rime­lig integrert forsterker og et par gulvhøyttalere i budsjettklassen.

Grunnen til å kjøpe Kubik er at det er veldig fleksibelt, moderne, stilig og lett å bruke for alle i familien.

I tillegg krever det jo ikke rare plassen når det gjelder lydopplevelsen.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Yamaha YSP-4300: Den beste lydprojektoren vi har testet

TEST: Klipsch KMC3: Ghettoblasteren er gjenfødt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.