Danmark skal anskaffe 27 kampfly av typen F-35A til en pris på rundt 20 milliarder kroner (25 mrd. NOK).
Det er innstillingen fra den danske regjeringen som i dag hadde pressemøte om kampflyanskaffelsen, skriver danske Ingeniøren.
F-35 vant på alle områder
Kampflykonkurransen i Danmark har pågått i over ti år. Prosjektet ble nullstilt i 2010 og ble etter 2,5 års timeout sparket igang igjen for tre år siden.
De siste par årene har konkurransen stått mellom F-35, F-18 og Eurofighter etter at Saab trakk seg ut av konkurransen i juli 2014.
Kampflyene er rangert opp mot hverandre innenfor fire evalueringsområder: Strategisk, militærfaglig, økonomisk og industrielt.
– Alle fire parametre peker entydig på F-35 som det beste valget for Danmark, sa forsvarsminister Peter Christensen ifølge Ingeniøren.
Kampflyanskaffelsen skal nå til behandling i Folketinget.
– Billigst
Ifølge Nykampfly.dk er planen at det første kampflyet skal leveres i 2022, mens samtlige F-35 skal være faset inn i 2027.
Basen blir Skrydstrup sør på Jylland.
Til sammenligning skal de første norske F-35-flyene ankomme Ørland i 2017, mens de to siste av fire treningsfly er i ferd med å leveres.
Forsvarsministeren sa på pressekonferansen at F-35 totalt sett er det billigste kampflyet for Danmark, da det trengs et mindre antall maskiner for å løse oppgaven sammenlignet med de to konkurrentene.
Ifølge FMN-rapporten skyldes dette også at Super Hornet og Eurofighter er designet for å fly 6000 timer i sin levetid, mens F-35 skal klare 8000 timer.
Samlet kostnad, det vil si drift og vedlikehold over 30 år, oppgis til 56,4 milliarder danske kroner (71 milliarder norske kroner).
Styrket partnerskap
Den danske innstillingen er godt nytt, mener det norske kampflyprogrammet:
– F-35-partnerskapet ble i dag igjen styrket da våre danske partnere bekreftet sitt valg av fremtidens femtegenerasjons kampfly, twitrer programdirektør Morten Klever.
F-35s flernasjonale programkontor (JPO) uttaler at de er beæret over innstillingen, men understreker at beslutningen ennå ikke er fattet.
Produsenten Lockheed Martin er selvsagt også fornøyd med å vinne det de beskriver som en rettferdig og åpen konkurranse.
Selv om det ikke er noen garanterte industriavtaler som følger et F-35-kjøp, peker LM på at dette setter dansk industri i posisjon til å kapre mange langsiktige kontrakter de kommende tiår.