Mens FM-nettet er plassert fra 87,5 til 108,0 MHz er DAB/DAB+ frekvensene rundt det dobbelte, fra 174–240 MHz, selv om bare litt av båndet benyttes.
Digitale bordradioer krever ikke mye av antennen. Det holder med en teleskopantenne på rundt halvparten av lengden til FM-radioens teleskopantenne.
Har man likevel svak eller fraværende innendørsdekning, kan det være lurt å ta en titt på dekningskartet. Bor man i randsonen kan det trengs en bedre antenne.
Ikke ulikt TV
Det digitale bakkenettet for TV har mange teknologiske likheter med DAB/DAB+, men noe er ulikt. Tv-nettet er bygget for å gi optimalt mottak 10 meter over bakken, med en antenne som er rettet mot det sterkeste signalet, enten det er senderen eller en refleks.
DAB-nettet er derimot optimalisert for å virke best 1,5 meter over bakken med rundstrålende antenner. Det er viktig når det skal virke best mulig i biler.
Akkurat som regjeringen forutså er det bilmottak som er den store utfordringen. Hjemme handler det stort sett om å bytte radio, og mottak er et mindre problem, men i bilene er et teknologibytte ikke like enkelt.
Det er ikke bare å bytte radio i en gammel bil med FM-radio. Det er praktisk mulig i de fleste biler, men det koster.
Derfor var et av kravene til den vedtatte slukkingen i 2017 at det skulle finnes et tilstrekkelig og tilgjengelig utvalg av adaptersett for biler med bare FM-radio.
Av de rundt 2,5 millioner kjøretøyer som ruller på norske veier er bare rundt 20 prosent utstyrt med DAB/DAB+ mottaker.
Det gjenstår to millioner, og selv om adaptere fins i butikkene, viser undersøkelser at mange av eierne ikke vil bytte før det er strengt nødvendig. Det vil si en gang i 2017, avhengig av slokkeplanen der de bor.
Dekningskartet
For å vurdere hvor sterke radiosignalene er der du befinner deg, kan man gå inn på dekningskartet. Her er det tre overlappende kart som dekker «svært godt mottak», «godt mottak» og «bilmottak».
Med «svært god dekning» har du normalt god innendørsdekning overalt i et hus, med mindre det er mye betong mellom radioen og ute. Områdene med slik dekning på kartet har en beregnet signalstyrke utenfor boligen på 54 dBuV/m, eller mer.
«God dekning» har en signalstyrke på 48 dBuV/m, altså 6 dBuV/m lavere. Det betyr som regel god innendørsdekning, men man må være mer oppmerksom på antennen eller plassering av radioen.
Den laveste signalstyrken finner vi ved «bilmottak». Dette er områder beregnet til minimum 42 dBuV/m.
De bilmottakerne som finnes på markedet i dag klarer å motta digitalradio fint med 42 dBuV/m, eller svakere med en god antenne montert på frontruta.
Grunnen til at kravene til bilmottak er så mye lavere er at mottakerantennene er utendørs. Selv om mange sitter på innsiden av frontruta.
Antennen er viktigst
Men uansett teknologi er det med digital radio som med analog. Når det røyner på med signalstyrken i området man kjører gjennom, er det om å gjøre å ha en god antenne.
Biler har i svært mange år blitt levert med ferdig monterte antenner på utsiden av bilene. Det er ingen tvil om at utvendige antenner er best, men de er også dyre å bytte ut.
I biler som er levert uten DAB-mottakere er de beregnet på FM og ikke på DAB. I enkelte biler, særlig de som har en passiv FM-antenne, kan denne gjenbrukes til DAB, men det er ikke ideelt.
Den beste og billigste, ettermonterte antenneløsningen er en piskantenne montert på taket med magnetfeste. Men ulempen er selvfølgelig nedføringen av kabelen.
Ved en permanent montasje er et hull i taket å foretrekke, men det koster enten tid eller kroner å få kabelen frem til radioen på en pen måte.
Med den dekningen vi har i Norge i dag er det som regel tilstrekkelig med «det nest beste». Det vil si med en vindusmontert antenne.
Dekningskartet for bilmottak med DAB-radio tar utgangspunkt i slike vindusantenner. Har bilen takmontert DAB-antenne, kan den motta signal der styrken er vesentlig lavere enn i kartet for bilmottak.
Mye dårlig
Dessverre er ikke alle vindusantenner av samme kvalitet. Det finnes mange dårlige og en del kopier av gode antenner som er dårlig utført. Det er en god idé å forhøre seg litt om antennekvaliteten før man kjøper en. Svært mange av dem som klager på bilmottak har en dårlig antenne.
NRK og P4 tester de fleste antennene på markedet og prøver å påvirke importørene til å fjerne de dårlige, og det gjør de. Både forhandlere og importørene viser at de er opptatte av å selge bra løsninger for å unngå returer.
De som velger å montere antennen selv bør se opp for noen fallgruver som kan svekke signalstyrken dramatisk.
DAB-sendingene sendes med vertikal polarisasjon. Antennen må følgelig monteres vertikalt i vinduet, ellers tar den bare mot resultanten av signal og reflekser.
Bilens chassis er en del av antennen. Derfor har vindusantenner som regel en liten tapebit som skal limes på metall. I praksis er dette vindusstolpen, så det er lurt å sprette av plastdekselet før man monterer antennen.
Det holder å klistre den på lakken uten å skrape den bort. Gjøres ikke dette, kan signalstyrken går kraftig ned.
Har bilen solfilm eller varmetråder i frontrute er det bedre å montere antennen på et annet vindu. Eller montere en takantenne.
Sjekkliste
Skal bilen utstyres med DAB-radio, bør man kjøpe en med «Service Following» (automatisk frekvensskifte). Det gjør at den holder seg til samme stasjon rundt om i landet, selv om man kjører mellom de ulike regionene til NRK.
Vær nøye med antennekvaliteten og montering, særlig med jording. Monter antennen midlertidig først for å finne best plassering. Bruk maskeringstape.
Kjøp i Norge hvor det er mer bevissthet rundt både produkter og montering, og med mulighet å returnere dårlige produkter.
I bilen
Når en DAB-adapter skal kobles til den gamle bilradioen, kan det gjøre på fire måter. Det som fungerer over alt, men med dårligst lydkvalitet er at man tuner inn den gamle FM-radioen for å motta frekvensen adapteren sender på.
Litt bedre er det om man kobler en FM-utgang direkte til den gamle antenneinngangen. Har bilen og adapteren Bluetooth, blir lydkvaliteten svært god.
Det samme gjør den om bilen har en aux-inngang som kan kobles til adapterens aux-utgang med kabel.
Hjemme
Har man en god digitalradio og likevel har problemer med mottak, er utendørs antenne tingen. Det aller beste er å montere en DAB-antenne på veggen rettet direkte mot senderen.
En gammel VHF-antenne kan også benyttes, men den bør ikke ha mer enn fire elementer.
Ellers blir den veldig retningsfølsom – og svær. Her må også antennen monteres vertikalt, dvs. med «pinnene», alt. bøylen, loddrett.
De vitebegjærlige og nevenyttige kan se på nettsiden til avionikkingeniør Martin Storli. Her forklarer han antenneteori og gir byggetips.
Kilde: Teknologirådgiver og prosjektleder i NRK Distribusjon, Michel Gascoin