IT

– Datavekst kveler både kapasitet og økonomi

Datatrafikk på mobilen er allerede ulønnsomt for teleselskapene, og kan bli 80 ganger større de neste årene.

14. mars 2012 - 07:02

BARCELONA: Vekst i datatrafikken kommer til å gi teleindustrien store utfordringer i årene fremover. Det varsler Alcatel-Lucents teknologisjef Marcus Weldon.

Enorm vekst

Flere undersøkelser peker på vekstrater fra 30 til over 80 ganger mer trafikk i mobilnettverkene de neste fire årene.

– Det hadde selvfølgelig vært flott om inntektene hadde fulgt med denne veksten, men det gjør de ikke på langt nær. Allerede i dag er datatrafikken ulønnsom, men den subsidieres av inntekter fra tale. Og vi kommer ikke til å prate mer i telefonen - det er datatrafikken som står for all veksten. Hvordan operatørene skal få penger til å investere i den takten som er nødvendig for å holde tritt med utviklingen, er det store spørsmålet, sier Weldon til Teknisk Ukeblad.

Vi traff ham på årets Mobile World Congress i Barcelona. Dette er vrimleplass nummer én for alle grener av telekombransjen.

Les også: Krever betalt for IP-telefoni

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/185356

Tørr melkeku

Nødvendige investeringer kan bli enda vanskeligere å finansiere etter hvert som det blir mindre inntekter å hente ut av taletrafikken. I dag er tale en tjeneste det går an å hente penger fra.

Men mye tyder på at tale også kan bli en del av ip-trafikken, altså datatrafikken over internett. Skype og andre tale- og videotjenester gjør at alt sammen blir en eneste stor datastrøm.

Den gamle ”cash-kua” melker ikke like mye lenger og er i ferd med å bli til en ”cashgeit”.

Data gir talebrudd

I byer over hele verden blir kapasiteten til taletrafikk i mobilnettet presset av behovet for data. Resultatet er dårligere talekvalitet og brudd i samtalene.

En måte å rette litt på problemet er å bruke intelligent programvare for å optimalisere trafikken.

– Dette er noe vi kommer til å se mer av. En ting er at vi kan pakke sanntidstrafikken bedre, men vi kan også utnytte intelligens for å redusere datamengden når belastningen er høyest. Stadig flere bruker nettbrett til å se tv-serier. Når vi vet at de har sett første episode, er det rimelig å anta at de vil se andre episode, også. I stedet for at de må konkurrere med alle andre om kapasitet når de ønsker å se neste episode kan nettverksoperatøren pushe den ut om natten når det er lav belastning, forklarer Weldon.

– Det er mange slike triks som er mulig for å redusere og jevne ut belastningen på nettet. Det hjelper, men er ikke nok i seg selv, understreker han.

Les også: Netcom utfordrer fastlinjene med LTE

Mindre celler

Det er grenser for hvor tett man kan sette tradisjonelle basestasjoner, de såkalte makrocellene som gjør at vi får mobilforbindelse.

En løsning til hjemmebruk er det man kaller femtoceller - en minibasestasjon som kobles til bredbåndet og betjener én husstand.

– Det er solgt rundt ti millioner slike femtoceller, og de avlaster makrocellene når vi er hjemme. Men vi kan ikke låse folk inne. Løsningen er en fortetning basert på det vi kaller metroceller, også kalt picoceller. Det er ørsmå basestasjoner som dekker et lite geografisk område og avlaster makrocellen, sier teknologisjefen.

Storsatsing

Selv har selskapet begynt å benytte såkalt Light Radio, som er knøttsmå og billige integrerte basestasjoner.

– Mange teleselskaper sier at 20 prosent av investeringene vil gå til slike metroceller i tiden fremover. Det vil også bidra til å lette belastningen på de større basestasjonene, mener Weldon.

Les mer: Mini-basestasjoner vil bedre dekningen

Slik blir mobilnettet superraskt

Konkurranse fra alle kanter

Han ser også et annet problem teleselskapene står overfor. I Norge og mange andre land har strømselskaper investert i subsidierte fiberlinjer hjem til folk. Da er de ikke langt unna å kunne bli mobilselskaper.

– Et mobilnett er bare et fastnett med litt ekstra utstyr og en liten radioforbindelse i enden. Med tilgang på billige metroceller er det lett å bli et mobilselskap om du eier fiberen, sier han.

Og marerittet for de tradisjonelle aktørene innen telekom stopper ikke der: It-selskapene vil også ha en del av kaka.

– De begynner med å utvide programvaretilbudet de har i dag til større pakker. På den måten manøvrerer de seg langt inn i kontrollsystemene som slike som oss tradisjonelt har solgt til teleselskapene, varsler teknologisjefen hos Alcatel-Lucent.

Les også: Mer fart i gammelt kobber

Spår "Terra-tilstander" i fiberland

Her er «bygde-bredbåndet»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.