CV-en din er ofte en potensiell arbeidsgivers første inntrykk av deg.
Førsteinntrykk er som kjent viktig. Du bør derfor sørge for at CV-en presenterer deg på en fordelaktig måte.
Få det riktig
Og det handler ikke bare om utdanning og arbeidserfaring. Du bør sørge for å ha enkelte universelle ting på stell.
Dette er karrierenettstedet Monsters liste over feilene du må unngå:
1. Skrivefeil. CV-en må være fullstendig fri for skrivefeil og grammatikalske feil. Dette er svært viktig, siden slike feil signaliserer at du er mindre kompetent og/eller slurvete. Er du ikke stø i norsk, bør du få noen som er det til å lese korrektur for deg.
2. Mangel på detaljer. Ikke vær for generell. Har du rekruttert, lært opp og ledet 20 ansatte i et firma, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved kun å skrive at du har "jobbet med 20 ansatte".
3. Å bruke en standardmal. Er du blant de mange som har en ferdigskrevet CV liggende i skuffen? Vær forsiktig med å bruke den. Arbeidsgivere ser fort om du har brukt en standardmal. De vil gjerne ha en CV skrevet spesielt for dem og jobben du søker på. Slik kan du enklere forklare hvorfor akkurat du passer til den aktuelle jobben.
4. Å omtale plikter, ikke resultater. Unngå å liste opp arbeidsoppgavene dine. Det som er viktig å få fram, er hvilke resultater du har oppnådd i jobben. Har du hatt ansvar for et felt, bør du fortelle hva du har oppnådd mens du hadde dette ansvaret.
5. Å bomme på lengden. Fem sider er definitivt for langt, en halv side er for kort. En side er passende for mange, men du kan strekke deg til to sider. Husk at CV-en skal være oversiktlig og grei, men den bør ikke være så kort at du ikke får fortalt sentrale ting.
6. Å bruke standardfraser. Styr unna fraser som "en spennende jobb på et område i utvikling" eller "tror jeg vil kunne gjøre en god jobb". Arbeidsgivere tenner mer på det som konkret fokuserer deres behov. Er de ute etter en person med erfaring fra prosjektledelse? Skriv for eksempel at du er "ute etter en jobb der du får brukt din årelange erfaring med prosjektledelse". Vær gjerne konkret med hvor mange år og størrelse på prosjektene.
7. Å glemme verb. Unngå substantivsyken. Bruker du verb, signaliserer du – i tillegg til god språklig forståelse – handlekraft og besluttsomhet. Dropp "ansvarlig for ferdigstillelse av rapporten". Skriv heller "gjorde ferdig og leverte rapporten innen tidsfristen".
8. Å utelate informasjon. Det kan være fristende å unngå å nevne deltidsjobbene du hadde som student. Ta dem med. Du har gitt deg kompetanse som en arbeidsgiver kan sette pris på. Utelater du noe du ikke er stolt av, får du et tidsmessig "hull" i CV-en. Slike hull bør unngås.
9. Å bomme på designen. Er CV-ens design lite øyevennlig? Har du brukt fem ulike skrifttyper? Har ulike avsnitt ulik tekststørrelse? Rydd opp!
10. Å oppgi feil kontaktinformasjon. Kontaktinformasjonen er essensiell. Hvordan skal arbeidsgiveren få kontakt med deg hvis du oppgir feil telefonnummer eller har en skrivefeil i e-post-adressen?