De største byene i Skandinavia har kommet langt i å digitalisere sine offentlige tjenester og legge til rette for utbygging av digital infrastruktur, men har ennå en jobb å gjøre.
Det viser en dybdestudie gjennomført av Nexia for IKT Norge og Telenor.
Studien omfatter kun Norge, Sverige og Danmark, men har fått navnet Nordic Broadband City Index.
Digital strategi
Alle landene har besluttet at nettet skal være kanal nummer én i kommunikasjon mellom innbygger og offentlig sektor. Det innebærer full digitalisering av offentlige tjenester.
Les også: IKT Norge savner ressurser
Men det kan by på lokale utfordringer.
Byene styrer
Teleoperatørene kommer til å bygge ut infrastruktur i stor skala de kommende årene.
De er underlagt nasjonale og europeiske retningslinjer og standarder, men må også forholde seg til lokale myndigheters retningslinjer for å foreta den konkrete utbyggingen.
Mast og grøft
Det gjelder blant annet mobilmaster og grøftegraving til kabler.
Slike aktiviteter skaper ofte konflikt mellom utbygger og offentlige myndigheter, og reglene varierer stort mellom byene.
Les også: – Utbygging stopper opp
Rangering
Undersøkelsen har rangert 43 byer basert på tre områder:
Offentlige tjenester, mobilnett og faste linjer.
- Tjenester tar for seg blant annet omfanget av disse, om innbyggerne kan kommunisere digitalt med det det offentlige og mulighet for sikker pålogging, som MinID.
- Mobilnett handler blant annet om i hvilken grad byene legger til rette for at operatørene får tilgang til å etablere basestasjoner på offentlige bygninger.
- Faste linjer handler blant annet om organisering av gravearbeider, som at man tillater microtrenching med å frese fiber i grunnen.
Og i Sverige og Danmark er det flere byer som krever at en utbygger som vil grave, må spørre alle andre i området om de skal ha infrastruktur i samme trasé, slik at beboere og trafikanter slipper ustanselig oppgraving.
Les også: Flere vil slåss om ny eID
Asker på topp
Ut fra slike kriterier er byene blitt vurdert på en skala fra 1 til 10.
Den beste bredbåndsbyen i Skandinavia ble Asker i Akershus, med en total poengsum på 6,7.
Noe å lære av
– Vi går inn i en storstilet digital utbygging i hele Europa, og trenger å forstå hvordan byene bidrar til digitaliseringen lokalt. Det er spennende resultater vi får i undersøkelsen, hvor kommunene møter utbyggere, kabeleiere og egne borgere på ulik måte med sine lokale strategier og reguleringer. Byer som Asker ser digitale tjenester og infrastruktur i sammenheng. Dette er noe alle kan lære av, sier Telenor Norges toppsjef Berit Svendsen i en pressemelding.
Koordinering
I praksis handler det om at Asker satser på samarbeid, koordinering og å plassere ansvar hos de involverte partene, som kabeleiere og ingeniører.
Det er ikke alltid en lett jobb.
Sølv
Stockholm og Kristiansand følger på «sølv- og bronseplass».
Målrettet
Lokale variasjoner illustrerer ulike hindringer for den digitaliseringen som alle landene i prinsippet er enige om.
Danske Helsingør oppnår mer enn åtte poeng på området «Tjenester». Det er et resultat av at Danmark har jobbet lenge og målrettet på dette området, og rapporten kommenterer at Norge og Sverige har mye å lære av naboene i sør.
På bunn
Derimot havner den samme byen på 11. plass totalt i rangeringen. Og det er den beste danske byen.
Årsaken er bunnotering når det kommer til en strategi for mobilnettet, med høye kostnader for operatører som etablerer basestasjoner.
Verktøy
Studien skal brukes som et verktøy det videre arbeidet med Digital Agenda nasjonalt og i Europa.
Les også:
Elendig start for "nye" internett