"Den Danske ingeniør 2020, – Jobfunktioner og Kompetencekrav" er utarbeidet av Teknologisk insitutt. Rapporten er basert på en undersøkelse og intervjuer med 58 ledere i globalt orienterte selskaper fra 12 bransjer.
Rapporten konkluderer med at det vil bli behov for ingeniører som er mer faglig sterke, har bredere kommersiell forståelse og kan flere språk.
Standardiserte og rutinepregede ingeniøroppgaver som programmering, koding av roboter og produksjonsanlegg, test og sertifiseringsoppgaver vil bli flyttet til utlandet.
Her er de viktigste trendene for fremtidens ingeniører:
1. Forskning og utvikling
Hvis ingeniører skal konkurrere på det globale arbeidsmarkedet i fremtiden er det behov for at de kan faget svært godt. Mer faglighet og forskning er den viktigste trenden for morgendagens ingeniører.
Ledere svarer at den viktigste forutsetningen for å bevare ingeniørjobber i Danmark er å ha ha nok høyt kvalifisert arbeidskraft i landet.
Uten det, vil det være større rekruttering av ingeniører fra utlandet. Ifølge rapporten preger denne trenden arbeidsmarkedet allerede i dag.
Les også: Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene
2. Rådgivning
Ingeniører som jobber med rådgivning vil få høyere krav til kompetanse innenfor ledelse og prosjektstyring. Samtidig økes kravene til teknologisk faglig innsikt.
Det er større behov for at konsulenten forstår kundenes forretningsmessige kontekst og kan tilpasse rådgivningen til det.
Les også: Vil du bli ferskvanns-, nanovåpen- eller kroppsdelingeniør?
3. Produksjon
Nano- og komposittbaserte materialer og teknologier spiller en vesentlig rolle i 2020. Det forventes at produksjonsmetoder blir påvirket markant gjennom digitale produksjonsteknologier.
Ingeniøren bør ha bedre innsikt i systemer til behandling og analyse av store datamengder, i tillegg til forretningsforståelse.
4. Ledelse
I ledelsesfunksjoner vil den naturvitenskapelige og teknologiske innsikten spille en viktig rolle for strategiutvikling.
Markedsmulighetene vil vurderes i lyset av virksomhetenes særlig teknologiske kjernekompetanser og omvendt.
Det krever også at ingeniørlederen kan flere språk, har en betydelig kulturell kompetanse og internasjonal markeds- og forretningsforståelse.
Les også: Toppstudentene går fra finans til teknologi
Skal ta oss sammen
Finn R. Larsen, leder for Ansattes Råd i IDA tolker ikke rapporten som en kritikk av dagens faglige nivå blant ingeniører.
– Rapporten viser at dagens ingeniører allerede har en høy grad av faglighet, men samtidig skal vi være oppmerksomme på at kravet om fagkompetanse blir større i møte med indere og kinesere. Vi skal ta oss sammen hvis vi vil være et skritt foran, sier Larsen til jobfinder.dk.
Samtidig påpeker han at det er ikke nok med at fremtidige ingeniører får utdannelse som er utelukkende fagorientert. Det er også behov for kulturelt og forretningsmessig perspektiv.
Les også: Innen 2030 vil en av fire høyt utdannede i verden komme fra India
Trenger solide kunnskaper
Tekna-presidenten Lise Lyngsnes Randeberg er enig i at både faglighet og internasjonalisering er nødvendig for at fremtidens ingeniører skal lykkes.
– Hovedfunnet her er at teknologer skal ha solide kunnskaper om faget sitt særlig hvis vi skal få det til internasjonalt. Vi er en del av verdensmesterskapet og må kunne konkurrere på kvalitet, sier Randeberg.
Les også: 7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror
I vår norske boble
Lyngsnes Randeberg anbefaler å ha mer fokus på kvalitet, men også på internasjonalisering og flerkulturell kompetanse i arbeidslivet.
– Vi kan ikke lenger være i vår norske boble, verden blir mer internasjonal og kompetanse om andre kulturer og flere språk blir viktigere og viktigere. Både organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere må tenke på en helt annet måte.
Hun sier at i arbeidslivet fremover vil det være behov for å kunne språk som engelsk, fransk, spansk, tysk.
– I tillegg blir det å beherske russisk og asiatiske språk som mandarin stadig mer nyttig i arbeidslivet.
Les også:
Disse teknologilederne styrer de største budsjettene
Lars Erik hacker seg inn i kundenes datasystemer
Her er verdens beste universiteter