IT

De fleste nordmenn har utstyr fra Elko i hjemmet - nå kan materiellet få en dramatisk oppgradering

Automatisert: Elkofabrikken på Åmot er så automatisert at den konkurrerer godt. Til høsten loves det endringer som skal gjøre produktene mer spennende. Det skulle vel ikke være IoT?
Automatisert: Elkofabrikken på Åmot er så automatisert at den konkurrerer godt. Til høsten loves det endringer som skal gjøre produktene mer spennende. Det skulle vel ikke være IoT? Bilde: Elko
12. juni 2016 - 08:31

Den nye norske sjefen for Schneider Electric, Dagfinn Ringås som overtok ved årsskiftet, har ti års fartstid fra Microsoft. Ikke uventet er han mer lastet med IT-kunnskap enn elektro.

Det kan komme godt med i en tid da alt skal kobles til nettet, enten det er en heis, en gigantisk transformator eller lysbryteren i boden.

Nå har han sett nærmere på den norske organisasjonen og de 600 menneskene som jobber der.

Ikke minst det norske datterselskap Elko, som med sine rundt 100 ansatte fremstår som en liten perle i det franske gigantkonsernet.

Varsler nyheter

– Det er nesten vanskelig å tro, men fabrikken på Åmot i Modum er en av de mest effektive i hele konsernet. Det viser at dersom det blir gjort riktig, er det fullt mulig å ha produksjon her i landet. Og der i gården skjer det mye. Det kan jeg love, men det er også alt jeg kan si på dette tidspunktet. Det kommer veldig spennende annonseringer over sommeren, sier en hemmelighetsfull Ringås.

Vi bommer nok ikke veldig mye om dette handler om Internet of things (IoT), som, ifølge Ringås, skal gjennomsyre hele det franske konsernet.

– Når jeg kom til fabrikken på Åmot fikk jeg en slags følelse av «Charlie og sjokoladefabrikken». Fabrikken var svært automatisert og full av roboter. Og ikke minst veldig kompetente folk. De har vist at det er fullt mulig å produsere i Norge så lenge de innoverer og er veldig produktive. Roboter koster det samme i Norge som i Kina, sier han.

IoT-racet

– Enten det handler om industriell automatisering, bilene, hjemmene våre og alt det andre rundt oss, blir det meste koblet til nettet. Dette er en utvikling vi skal lede. Vi skal være T-en i IoT. Vi har størrelsen og viljen som trengs for å klare det, sier han og peker på at det er et sug i markedet, sier Ringås.

– Alle elektrikerkjedene spør stadig om dette. Folk har skjønt at dette er lurt og de vil koble opp hjemmene sine. Det har de kunnet gjøre lenge, men det har vært alt for kostbart, gjerne kabelbasert og proprietært.

Ringås mener Norden er i en helt spesiell posisjon til å ta i bruk IoT. Vi har den den høyeste digitale livsindeks i verden, som sammen med introduksjonen av AMS, automatisk strømavlesning, vil få fart på utviklingen.

Ikke bare strømpris

– Norske utviklere vil få et godt hjemmemarked som kan utnytte all informasjonen som vil genereres om strømforbruket. I dag dreier det meste seg om strømprisen, men det kommer til å endre seg, sier Ringås.

Han viser til at de kommer med utstyr som kan måle alt som går gjennom sikringene, stikkontaktene, dimmerne, termostatene og alle andre naturlige målepunktene i bygningene.

– Det kan utløse store muligheter for innovasjon rundt strømsparing, og skape merverdi for både strømleverandørene og kundene deres, sier Ringås.

IoT: Dagfinn Ringås skal lede franske Schneider Electric i Norge inn i den nye verden hvor alle dingser skal sende fra seg data. <i>Foto: ORV</i>
IoT: Dagfinn Ringås skal lede franske Schneider Electric i Norge inn i den nye verden hvor alle dingser skal sende fra seg data. Foto: ORV

Må innovere

Fersk ut av Microsoft er Ringås godt kjent med hva som skjer om innovasjonene uteblir, selv i selskaper med et solid grep om markedet. Det er viktig å ikke få for mye selvtillit og gå i Nokiafellen.

– Det er farlig å kun lene seg på produktenes kvalitet og rennommé. Produkter kan kopieres derfor må det innoveres raskt, sier han og sikter til produktene fra Elko og alt det andre i Schneiderkonsernet.

– Vi skal fortsette å levere høy kvalitet, samtidig som vi øker innovasjonstakten.

Ringås tror fremtidens elektrikere vil bli mer konsulenter og mindre montører. Folk og bedrifter trenger noen å rådføre seg med når IoT-verdenen åpner seg for fullt for bygningsmassen.

Dette er en lang verdikjede hvor Schneider bare er et av mange ledd. Her vil det være flere aktører, fra de som eier bygningene, til strømleverandørene og alle tjenesteyterne som melder seg på fra siden for å skape merverdi i alle de nye sensorene.

Miste tillit

Det er bygningsbrukerne som eier dataene alle sensorene genererer, men hvis de ikke brukes skapes ingen verdier. Skal en tredjepart komme inn å tilby en tjeneste må de få en samtykkebasert tilgang.

– Vi kommer til å få mange interessante problemstillinger rundt bruken av strømdata. Noen tjenesteytere vil nok falle for fristelsen til å selge data videre, men i det lange løp vi de som gjør det miste tillit, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.