– Jeg registrerer at kulturminister Trond Giske er fascinert av den franske loven, og at andre synes det er en god idé. Jeg synes det er ille hvis nettleverandørene er nødt til å stenge kunder ute fra nettet og dermed også samfunnet, sier Waterhouse til TU.no.
Nettpoliti
Loven han sikter til en fransk prøveordning der nettleverandørene har ansvaret for folks ulovlig deling av musikk og film.
Ordningen, som nylig ble initiert av EU-kommisjonen, betyr i praksis at nettleverandørene må stenge fildelende kunder ute fra Internett. De vil fungere som nettpoliti over egne kunder.
Giske sa til Dagsrevyen forrige onsdag at utestenging er en god straff til fildelere.
Waterhouse bruker sterke ord:
Desperasjon
– Det virker som flere er rammet av en slags moralsk panikk i denne saken. De er desperate etter å få gjort noe med fildeling, og ser ikke på andre tiltak som kan redusere uønsket fildeling, sier Waterhouse, som er prosjektleder i IKT-Norge.
Han mener musikk- og filmbransjen delvis har seg selv å takke for den omfattende fildelingen.
– På de ti årene som er gått siden Napster kom, har aktørene ennå ikke kommet opp med fullgode løsninger for lovlig nedlasting. Du må for eksempel være 18 år for å få kredittkort. Unge under 18 har dermed problemer med å få betalt for musikken. Er du på reise i utlandet, kan du oppleve at norske butikker ikke lar deg kjøpte digital musikk – nettopp fordi du er i utlandet, sier Waterhouse.
TU.no kunne tirsdag presentere nyheten om at IKT-Norge og Forbrukerrådet vil ha en egen Vil ha klagenemnd for fildeling i stedet for utestenging.
Trond Giske har ikke vært tilgjengelig for kommentar til denne saken.