KRAFT

De konkurrerer om vindpotten

Jannicke Nilsen
23. juni 2008 - 13:36

Det er duket for kamp om regjeringens nye investeringsstøtte for vindkraft. Eller er det det?

I vår avblåste tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga vindpausen, og lanserte en ny runde med investeringsstøtte for et utvalgt eller flere utvalgte vindkraftprosjekter.

Nylig ga Olje- og energidepartementet Tysvær vindpark på Årvikfjellet i Rogaland og Midtfjellet vindpark i Fitjar i Hordaland rettskraftig konsesjon.

Dermed er det nå totalt fem vindkraftprosjekter som er kvalifisert til å delta i konkurransen om investeringsstøtten.

Samtlige av tiltakshaverne sier de vil – eller høyst sannsynlig vil – melde seg på konkurransen om regjeringens vindpott. Felles for prosjektene er at alle har tro på at de har gode sjanser for å få prosjektstøtte.

Les også: Frisk satsing på vind og vann

Fem kandidater

– Vi kan bekrefte at vi vil søke på Enovas investeringsmidler. Tysvær er et godt og stort prosjekt og jeg er sikker på at vi har gode sjanser til å få gjennomslag på søknaden, sier prosjektleder prosjektsjef Henrik Lindblad i Res Skandinavien.

Det svenske selskapet eier 100 prosent av Tysvær vindpark AS.

– Vi har sett på retningslinjene for søknaden og har startet forberedelsesprosessen. Vi planlegger å levere søknaden for Kvitfjell vindpark innen fristen 15. desember, sier styreleder i Norsk Miljøkraft Tromsø, Birger Sørensen.

Les også: Den vanskelige havvinden

Utpekt som favoritt

Da tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga avblåste regjeringens vindpause og lanserte den nye investeringsstøtten for vindkraft, ble Ytre-Vikna vindpark i Nord-Trøndelag raskt lansert som en soleklar kandidat.

Energimyndighetene har senere lagt vekt på at det skal være reell konkurranse mellom søkerne.

Eier Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er uansett rede til å søke om statlige midler til både trinn en og to.

Les også:

Trenger hele potten



– Vi har i lang tid sittet med et stort vindprosjekt i Midt-Norge, og i forhold til kraftsituasjonen der er dette et veldig godt prosjekt. Vi håper og tror vi nå får realisert det gjennom støtteordningen til Enova, sier direktør Kenneth Brandsås i NTE.

Til det trenger NTE et støttenivå på hele 20 øre per kilowattime i 20 år. Det tilsvarer rundt 1 milliard kroner.

Dersom NTE får de midlene de ber om til Ytre Vikna, er det lite trolig det blir penger igjen til andre vindparker. Olje- og energidepartementet har avvist å sette et tak på vindpotten.

Da Haga lanserte vindstøtten tok hun utgangspunkt i "minst 630 millioner kroner". Hennes etterfølger, Terje Riis-Johansen, signaliserte nylig på NRK Dagsnytt at beløpet er "rundt 1 milliard kroner".

Les også:

Må si fra seg støtte

Høg-Jæren har allerede fått 218 millioner kroner i tilsagn av Enova. Dersom de velger å søke på den nye investeringsstøtten, må de si fra seg denne potten. Det kommer selskapet sannsynligvis til å gjøre.

– Kravet om at vi må si ifra oss gammelt tilsagn setter oss ikke i en veldig lett situasjon. Men prosessen er kommet langt, og vi kommer mest sannsynlig til å søke. Vi klarer ikke realisere Høg-Jæren vindpark med den støtten vi har fått tildelt, sier Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi.

Midtfjellet Vindkraft AS, som fikk rettskraftig konsesjon i slutten av mai, er også mer enn klar til å søke midler fra Enovas pott.

Må ha støtte

Etter elleve års jobbing med Midtfjellet vindpark, har prosjektet endelig kommet så langt at eierne Fitjar Kraftlag og danske Dong Energy kan hente inn anbud på vindturbiner.

– Vi kommer til å søke støtte. Uten midler fra Enova er det ting som tyder på at prosjektet ikke blir noe av, sier daglig leder Ole Vidar Lunde, som foreløpig ikke vil spekulere i hvor mye penger de trenger i støtte for å realisere Midtfjellet.

– Kritisk med konkurranse

Minst åtte vindkraftprosjekter bør imidlertid være med i konkurransen, dersom den skal være reell, mener Vindkraftforeningen, Norwea.

Det er vanskelig så lenge åtte vindkraftsaker fortsatt ligger til endelig avgjørelse i Olje- og energidepartementet. Et av kriteriene er nemlig at konsesjonen må være rettskraftig, en beslutning OED i praksis må ta i alle vindsaker, fordi de påklages av ulike interessegrupper.

– Det bør være så mange prosjekter som mulig med i kampen om vindmidlene, og minst åtte. Konkurranse er kritisk for at vindkraftprosjektene som blir realisert i Norge blir så kostnadseffektive som mulig. Det er viktig for strømforbrukerne og viktig for vindkraft som energiform, slik at den får vist seg som den billige kraftformen den egentlig er, sier Øivind Isachsen i Vindkraftforeningen.

– Rydd bordet

Isachsen mener den nye olje- og energiministeren nå må rydde bordet, og at den nye olje- og energiministeren heretter bør ha en "clean desk policy" når det kommer til klagesaker på vindkraft.

Espen Borgir Christophersen, ansvarlig for Enovas nye vindprogram, mener kravet om konkurranse er oppfylt så lenge det er flere enn én aktør som søker støtte.

– Vi må bare anta at det blir mange nok søkere til utlysningen. Det er hele meningen med ordningen, at det skal være konkurranse, sier Christophersen.

– Vi opplever det som om det er en reell utlysningsrunde hvor Høg-Jæren vindpark har en veldig god sjanse til å nå fram, kommenterer Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.