Når eldre bygg skal rehabiliteres, mangler ofte tegninger. For taktekkere betyr det arbeidskrevende målinger før nytt tak kan prosjekteres med tilstrekkelig nøyaktighet.
Men det var før. I Drammen har Protan, som er Europas tredje største leverandør av taktekking, utviklet et verktøy der de ikke engang behøver å måle opp taket som skal tekkes.
Les også: Se Googles tøffe Oslo-kontor
Google Earth
I stedet kan moderne takentreprenører nøye seg med Google Earth og deres bilder.
– For nye bygg bruker vi data fra arkitekten, men for eldre bygg finnes ofte ikke informasjon. Vi har utviklet vårt eget verktøy vi kaller Proplan. Det bruker bilder fra Google, sier Stig Solberg, direktør for tak og membran hos Protan.
Han forteller at Proplan er utviklet for å brukes sammen med Autocad og krever en viss kompetanse.
– Bildene fra Google gir ofte tilstrekkelig nøyaktighet, det hender vi må ut for en kontrollmåling, men ikke alltid. Det hele går mye raskere enn tidligere.
Les også: Dette er Google Maps i samarbeid med Lego
Skreddersøm
Opp til 40 prosent av leveransene fra Protan er prefabrikkert etter mål. Det gir raskere og sikrere legging. Taktekkeren, entreprenøren eller Protan selv tar først bildene fra Google inn i programmet Proplan, som gjør bildene om til skisser. Deretter blir dataene tatt videre inn i det ordinære systemet for prosjektering.
– Dataene vi får er gode nok til at vi kan gjøre alt. Vi bestemmer hvor og hvor mye fallisolasjon som skal legges, hvor festepunkter skal være, og vi kan også beregne vindlaster og annet som er nødvendig, sier Solberg.
Når jobben er gjort leveres en komplett materialliste med tegninger som taktekkerne bruker.
Les også: Her er operativsystemene som skal utfordre Android
Kompetansesentre
Protan har nettopp levert tak i størrelsesorden 300.000 kvadratmeter i Polen der systemet er benyttet.
– Vi har opprettet kompetansesentre rundt om i Europa for bruk av Proplan, vi gjør også en del prosjektering i Drammen, til sammen blir det noen millioner kvadratmeter i løpet av ett år.
Selv om det i praksis mest er Google Earth som blir brukt, er det ikke noe forretningsmessig forhold mellom Google og Protan.
– Nei, vi bruker åpent tilgjengelig materiale fra dem, og trenger ingen avtaler eller tillatelser. Det vi trenger er et bilde tatt ovenfra, det behøver ikke komme fra Google.
Nå er Proplan utviklet videre med et kalkyleverktøy som bistår i å beregne kostnader og tidsbruk. Solberg vet ikke hvor mange som bruker verktøyet totalt, men sier det er 100 brukere bare i Norge.
– Vi kjenner ingen andre som har noe tilsvarende, og vi gjør vårt system tilgjengelig. Om noen bruker det til produkter fra andre leverandører får det heller være. De fleste gjør det nok ikke, vi har jo noe forskjellige produkter og løsninger.
Les også: