KARRIEREARBEIDSLIV

De mest oppskrytte yrkene

YRKER: Å være sin egen sjef er ikke spesielt glamorøst.
YRKER: Å være sin egen sjef er ikke spesielt glamorøst. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
29. jan. 2009 - 09:58

Aviser og TV gir et inntrykk av fete lønnsutbetalinger og hyppig svinging av champagneglass.

Meglere ut

Men enkelte yrker lever ikke opp til det bildet folk flest har av dem, ifølge US News.

Bladet har i kåret de mest overvurderte yrkene. Nå foreligger årets liste, og nytt denne gangen er at eiendomsmegleryrket er fjernet fra lista.

Fallende boligpriser og mange oppsagte meglere har visket vekk noe av glitteret som har ligget på eiendomsmeglerne.

Slik er årets liste

Arkitekt.

Også her er myten klar: Kule, kreative folk i svarte klær bygger signalbygg i byene våre. Virkeligheten er noe mer sober. Nedgangen i boligmarkedene verden over skaper for det første usikre tider for arkitekter. Mange opplever at de ikke får tegne signalbygg, men A4-pregede boligblokker kun egnet for at utbyggerne skal tjene mest mulig penger.

Lederstilling i reklamebransjen.

Vi har alle sett filmer og TV-serier der ansatte reklamebransjen smeller til med hel- og halvgeniale ideer som så blir til eminente reklamesnutter eller annonser. Men den kreative hverdagen er ikke fullt så kreativ i virkeligheten. For mange ledere i reklamebransjen er mer selgere enn idéskapere. Mye handler om å overbevise kunder om å kjøpe deres overprisede tjenester.

Advokat.

Rivende flinke advokater vinner den ene prestisjerettsaken etter den andre etter imponerende munnbruk i rettssalene. Slik har vi sett det på film og TV. I realiteten foregår mye av advokatens arbeid over lovsamlingen på kontoret, ikke foran vitneboksen i rettssalen. Mange jobber svært lange dager for å dra inn penger til eierne.

Kokk.

Dagen etter at norske Geir Skeie vant VM i kokkekunst, er det på tide med litt malurt i det berømte begeret. Mat er trendy som aldri før, og mange kokker er superstjerner med egne TV-programmer og glansede bøker. Men egentlig er deres hverdag mer preget av samlebånd. Livet i restaurantkjøkkenene handler i stor grad om å produsere de samme måltidene gang etter gang i et voldsomt tempo om kvelder og i helger. Og det er mye kutting av grønnsaker.

Kiropraktor.

Kirorpraktorene har nok mindre glamour i Norge enn i USA, der de har egne klinikker der kjendiser betaler store summer for behandlingen. Særlig ryggsmerter behandler kiropraktorene. Men effekten av behandlingen er omstridt, ifølge bladet.

Bonde.

Mange har et romantisk forhold til det å kunne produsere sin egen mat. Ikke minst hvis den er økologisk produsert. I praksis er det hardt knallhardt arbeid, fysisk slit og ofte ensomme dager uten kolleger. Inntekten er ofte moderat, selv med subsidiene i Norge. Betalingsviljen for økologiske produkter er dessuten fortsatt noe laber.

Medisinsk forsker.

Se du for deg Nobelprisen i medisin om noen år? En smilende utgave av deg selv i hvit frakk på TV? Det vil neppe skje. Få forskere gjør de store oppdagelsene. Forskere tjener ikke all verden, kanskje med unntak av i legemiddelselskapene. Men der jobber du for profittjagende multinasjonale selskaper. Ikke helt det du hadde tenkt deg?

Allmennpraktiserende lege.

Legene har fortsatt høy status og tjener godt. Men noe har skjedd. Mange pasienter stiller større og større krav til legene, og de har ofte skaffet seg mye informasjon om sykdommen på forhånd - for eksempel på Internett. Legen er ikke lenger Gud. Ofte er hverdagen til en allmennpraktiker en serie av konsultasjoner der sykdomstilfellene er alt annet enn utfordrende. Ti influensatilfeller på rad er ikke artig. Mange sliter også på papirarbeid og byråkrati rundt egen praksis.

Politibetjent.

Du vil straffe de slemme og hjelpe de snille? Greit. Men på kjøpet får du farlige situasjoner, risiko for liv og helse, laber lønn og uheldige arbeidstider. Og mange opplever at det de gjør ikke hjelper noe særlig.

Professor.

I manges øyne har professorene høy status, svært stor frihet over arbeidsdagene, omtrent ikke stress og behagelige forskningsopphold i andre land. Men i Norge blir få professorer før de er 40, og mange har ikke en gang fast jobb i årene før dette. Kvalitetsreformen har dessuten gitt mer papirarbeid, rapportering og mindre tid til egen forskning.

Eier av liten bedrift.

Selvstendig næringsdrivende er sjefer som kjøper luksusbiler på firmaet og tar ut millionlønninger hvert år. Nja. I praksis har du sjelden fri, arbeidstimene er svært mange, du må gjøre det meste selv og stiller dårligere enn andre når det gjelder pensjon, sykepenger og liknende goder.

Lærer.

Trivelige og korte dager med lærevillige elever, lange ferier og en sikker jobb? Jo, forsåvidt. Men regn også med store klasser, elever med adferdsvansker, elever som ikke behersker norsk særlig godt, bråk og støy i klassen og retting av prøver på kveldstid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.