Jan-Fredrik Carlsen og tre andre sivilingeniører sa i fjor og i forfjor opp godt betalte seniorstillinger i FMC på Kongsberg for å starte sitt eget oljeserviceselskap.
Rett før jul ble gründerne personlig saksøkt av deres tidligere arbeidsgiver. Oppstartsselskapet deres, Optime Subsea Services, er også saksøkt av teknologigiganten.
FMC hevder at de har retten til gründernes oppfinnelser som de har søkt patent på, viser dokumenter fra Oslo tingrett. De påstår at gründerne har brukt FMCs knowhow og teknologi.
Vil kutte kostnader
Optime Subsea Services ble startet på Notodden i januar 2015. De utvikler verktøy for å installere utstyr på undervannsbrønner, langt billigere enn med dagens løsninger.
– Med vår teknologi kan disse operasjonene utføres fra lette, små fartøyer, noe som vil gi en direkte kostbesparelse på omtrent to million dollar per installasjon av subsea ventiltre, uttalte selskapets styreleder Thor Arne Løvland da Teknisk Ukeblad møtte ham i under oljemessen OTC i Houston i fjor. Les resten av intervjuet om teknologien her.
Løvland er blant de saksøkte.
Fire patentsøknader
Etter planen skal FMC møte gründerne i Oslo tingrett i januar 2017.
Subseagiganten krever også erstatning fra gründerne, som alle har hatt lengre arbeidsforhold hos FMC.
– Denne saken dreier seg om fire patentsøknader som er sendt inn av Optime Subsea Services og retten til disse oppfinnelsene, sier Jan-Fredrik Carlsen, daglig leder i gründerselskapet til Teknisk Ukeblad.
Patentsøknadene dreier seg om oppfinnelser for å redusere installasjonskostnader for undervannsventiler, bekrefter han.
– Vi mener her at det ikke grunnlag for søksmål fordi løsningene i patentsøknadene er nådd frem til etter avsluttet arbeidsforhold hos FMC. De adresserer problemer som er velkjent i industrien og løsningene bygger ikke på FMC sin teknologi eller knowhow, sier Carlsen.
Krevende situasjon
– Av respekt for tidligere arbeidsgiver har vi bevisst styrt unna løsninger som tilhører FMC, men snarere hentet inspirasjon fra den publiserte og frie teknikk, forteller han.
Gründerselskapet på Notodden har foreløpig fire ansatte og tre deltidsansatte. De holder på å utvikle teknologien og er igang med prototyper.
– Det er selvsagt krevende for et lite oppstartsselskap med begrensede ressurser å være saksøkt av et stort selskap som har ubegrenset med midler, men det som ligger i sakens kjerne omhandler eierskapet til fire patentsøknader og dette er godt regulert i lovverket, sier han.
Han ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken på nåværende tidspunkt.
Taus gigant
FMC ønsker ikke å si noe om saken.
– FMC Technologies uttaler seg ikke om pågående saker, skriver Kjersti Løken, markeds- og kommunikasjonssjef i FMC.
– Jeg kan bekrefte at det er satt av tid til hovedforhandling i slutten av januar neste år. FMC ønsker ikke å kommentere saken utover dette, skriver FMCs prosessfullmektig Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt.
Partene er i forliksforhandlinger utenfor retten, viser en rettsbok fra et planleggingsmøte i Oslo tingrett i mars. Forhandlingene har foreløpig ikke ført frem.
Det er satt av fem dager til rettssaken som etter planen starter i Oslo tingrett 23. januar.