Erkjennelsen i Europa og i Norge er at europeiske små- og mellomstore bedrifter (SMB-er) ikke vokser nok, sammenlignet med for eksempel i USA.
Derfor ble det europeiske FoU-programmet Eurostars startet i 2007, en åpen europeisk konkurranse der deltagere fra 32 land kjemper om forskningsstøtte.
Formålet er å drive frem de aller beste prosjektene.
Les også: Eurostars sikrer fremtiden
Skulle hatt mer
Hadde det ikke vært for Eurostars, ville det ikke vært noen FoU-programmer for SMB-er her til lands.
– Vi burde få flere forskningsmidler direkte til bedriftene, gjerne til de mange nye små- og mellomstore fremadstormende bedriftene. Det er jo der potensialet for nyskaping og innovasjon ligger, sier Eurostars’ norske prosjektkoordinator Bjørn Henriksen i Forskningsrådet.
Grundig evaluering
I slutten av september er det ny søknadsfrist for programmet. Da blir søknader fra 32 europeiske land først vurdert av to europeiske fageksperter og deretter av et uavhengig internasjonalt panel bestående av ti personer med både faglig og kommersiell erfaring.
Prosjektene vurderes ut fra tre kriterier: Prosjektgruppens sammensetning, innovasjonsgrad og mulighet for økonomisk suksess.
Setter panelet tommelen opp, får søkerne midler og maks tre år på seg til å utvikle teknologien sin til et sluttprodukt som skal skape nye forretninger innen to år.
– Søknadene som blir godkjent er de aller beste i Europa, sier Henriksen.
Les også: Vil ta høyere risiko for banebrytende forskning
Det kommersielle teller
Henriksen har bidratt med råd og vink til hundrevis av norske SMB-er i løpet av de fem årene programmet har eksistert. Gjennom hans tid har totalt 52 norske prosjekter gått gjennom det trange nåløyet, noe som plasserer Norge i europatoppen.
Prosjektkoordinatoren er klar på hva som skal til for å lykkes.
– I søknaden må det komme klart frem at forskningen vil skape ny business. Søknaden må inneholde en god og troverdig plan for hvordan denne businessen skal skapes. Søkeren må selv være av den oppfatning at han er verdensledende på det han ønsker å jobbe med, sier han.
Les også:
270 millioner til energiprosjekter
Giske krever innovasjonspolitikk
Bidrar med 50 millioner
Kommer norske deltagere gjennom nåløyet, blir 50 prosent av prosjektkostnaden støttet.
75 prosent av midlene kommer fra Forskningsrådet, resten fra EUs Rammeprogram for forskning og utvikling.
Alle deltagerlandene i Eurostars bestemmer selv hvor mye de vil satse på programmet. Norges bidrag, inkludert midlene fra EU-kommisjonen, er omtrent 50 millioner kroner i året.
Større pott
Hadde bidraget vært større, kunne enda flere norske prosjekter kommet gjennom nåløyet, tror Henriksen.
– Det er frustrerende å se at vi ikke kan finansiere flere prosjekter. Etter å ha jobbet med dette programmet i fem år har jeg inntrykk av at det er langt flere spennende, fremtidsrettede og ambisiøse små- og mellomstore bedrifter i Norge enn det både myndighetene og virkemiddelapparatet har tatt høyde for, sier han.
Les også:
Rødt lys kan doble effekten i solceller
Norske forskere gjør skipsfarten renere
Utvikler kinderegg med bølgekraft