Venstres nestleder Ola Elvestuen er ikke overrasket over tirsdagens kritikk av Innovasjon Norge fra Riksrevisjonen.
Les også: Smekk til Innovasjon Norge
– Vi har sett at Innovasjon Norge ikke fungerer etter hensikten i lang tid, sier Elvestuen.
Innovasjon Norge er i utgangspunktet et resultat av en omfattende sammenslåing (se fakta).
Venstre mener derimot at Riksrevisjonens kritikk er et godt argument for å dele opp igjen.
– Splitt opp
Programkomiteen i partiet mener en ny oppdeling må til for at Innovasjon Norge skal kunne jobbe rendyrket med både distriktsutvikling og rene innovasjonsprosjekter.
– Den ene delen skal være en målrettet nyskapingsdel for gründere og bedrifter i hele landet. Den andre delen skal ha et virkemiddelapparat for distriktsutbygging med hovedhensikt å sikre bosetting og landbrukspolitiske formål. En slik deling vil begge disse områdene tjene på, mener Elvestuen.
Lite nyskapende
I Riksrevisjonens rapport kom det blant annet fram at under halvparten av støttemidlene fra Innovasjon Norge går til prosjekter som faktisk driver med nyskaping.
Bildet i rapporten ble ikke lysere av at terskelen for komme under "innovasjon"-merkelappen hos Innovasjon Norge i utgangspunktet ligger nokså lavt, ifølge Riksrevisjonen.
Mer enn innovasjon
Nærings- og handelsdepartementets kommentar til kritikken var at Innovasjon Norge har flere oppgaver enn kun å stimulere nyskaping i Norge.
Det var også budskapet fra Innovasjon Norges administrerende direktør Gunn Ovesen, som riktignok omtalte Riksrevisjonens saumfaring av organisasjonen som «nyttig».
– Vi tar Riksrevisjonens konklusjoner på dypeste alvor og erkjenner at vi kan bli bedre til å finne og utvikle flere innovative kundeprosjekter. Det er et tydelig mål for oss. Men Stortinget har også satt andre mål for oss enn økt innovasjon, og det tar tid å endre en organisasjon som Innovasjon Norge slik at vi når alle ambisjoner, uttalte Ovesen.
Uforenlige mål
Problemet med Innovasjon Norge er at det delte mandatet gir to ulike målsettinger som det i praksis er vanskelig å jobbe forent med, mener Venstre og Ola Elvestuen.
– Når selskapet skal jobbe med rene innovasjonsprosjekter, men må konkurrere om dette med distriktsutviklingsprosjekter i samme selskap, blir det lett en utfordring. Kritikken fra Riksrevisjonen går jo direkte på dette: At tildelingene i stor del går til sektorer der det er få innovative prosjekter, sier Elvestuen.