KRAFT

– Del opp Vattenfall

VIL SPLITTE SELSKAPET: - Man bør kunne dele opp Vattenfall i en del som har sine operasjoner utenlands og en som har et tydelig oppdrag med å gi sikker energiforsyning til konkurransedyktige priser for industri og konsumenter i Sverige, sier Stefan Löfven i IF Metall.
VIL SPLITTE SELSKAPET: - Man bør kunne dele opp Vattenfall i en del som har sine operasjoner utenlands og en som har et tydelig oppdrag med å gi sikker energiforsyning til konkurransedyktige priser for industri og konsumenter i Sverige, sier Stefan Löfven i IF Metall. Bilde: IF Metall
Kjetil Malkenes Hovland
20. nov. 2009 - 10:34

Det svenske statseide energiselskapet Vattenfall burde deles opp, mener fagforeningen IF Metall, som representerer 450 000 industriarbeidere.

Selskapet bør ha en egen svensk del som jobber for å levere billig strøm i Sverige, mener foreningen.

De vil at selskapets utenlandske del skal jobbe videre med sitt.

Ønsker konkurransedyktige priser

– Man bør kunne dele opp Vattenfall i en del som har sine operasjoner utenlands og en som har et tydelig oppdrag med å gi sikker energiforsyning til konkurransedyktige priser for industri og konsumenter i Sverige, sier Stefan Löfven i IF Metall til Sveriges Radio.

Det svenske markedet må få nye krav slik at konkurransen styrkes, mener han. Elmarkedet domineres nå av tre selskaper, Fortum, EON og Vattenfall.

Han ønsker at kravet om å gi god avkastning til staten må senkes noe, slik at elprisene synker. Det vil ikke stride mot EUs konkurranselovgivning, mener IF Metall.

Vil ikke integrere markeder

– Nei, jeg har vanskelig for å se det. Gir man likeverdige vilkår til selskapene i markedet, så gir man likeverdige vilkår uansett om selskapet er engelsk, kinesisk eller svensk. Poenget er å øke konkurransen, sier Löfven.

Han er skeptisk til å koble det svenske energimarkedet tettere sammen med nabolandene. Det er mangel på energi i Sør-Europa, og det kan drive prisene opp hvis markedene blir tettere sammenknyttet.

– Har man underskudd på en del av disse markedene blir det feil, da skaper du muligheter for energiselskapene for å presse opp prisene når produksjonen er liten, sier Löfven, som ikke vil ha tettere integrasjon av elmarkedene før det er overskudd på kraft, noe som ikke ser ut til å være i nærheten med det første.

Ønsker å beholde pengene

Her i Norge ønsker også det statseide norske energiselskapet Statkraft at staten skal ta ut mindre gevinst for å gi dem større frihet: Les saken her

Ingeniørforeningen Tekna er kritisk til at den norske staten tar ut så stort utbytte fra Statkraft, og at heller ikke Statnett får økt sin egenkapital: Les saken her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.