OLJE OG GASS

– Den beste produksjonstesten noen gang

Lundin med knallresultat på Sverdrup.

GIGANTFUNN: Lundin har gjort en svært vellykket produksjonstest på Johan Sverdrup-feltet. Slik ser man for øvrig for seg utbyggingen av feltet.
GIGANTFUNN: Lundin har gjort en svært vellykket produksjonstest på Johan Sverdrup-feltet. Slik ser man for øvrig for seg utbyggingen av feltet. Bilde: Statoil/grafikk tu.no
27. mars 2014 - 10:53

Lundin har nylig boret en avgrensningsbrønnen 16/3-8 S i den såkalte 501-delen av Johan Sverdrup-feltet.

Målet var å undersøke reservoar- og strømningsegenskapene til karbonatbergarter i øvre perm (Zechsteingruppen) og bestemme tilstedeværelse, tykkelse og reservoarkvalitet til reservoarbergarten i øvre jura.

Lundin traff olje på 1925 meter under havbunnen.

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet  

God kvalitet

Oljedirektoratet forteller at brønnen traff en brutto oljekolonne på 54 meter, hvorav 13 meter i øvre jura sandsteiner av meget god reservoarkvalitet og omtrent 30 meter i Zechsteingruppens karbonatbergarter med variable reservoaregenskaper.

Lundin gjorde en produksjonstest i reservoaret og hadde en daglig produksjon på 4900 fat per dag, skriver selskapet i en pressemelding.

Så bra som noe annet

Administrerende direktør Ashley Heppenstall sier at resultatene fra testen er oppsiktsvekkende.

– Testresultatene fra denne brønnen er så gode som noe annet man har sett på norsk kontinentalsokkel noensinne, sier han.

Dette er for øvrig den femte brønnen Lundin har produksjonstestet i hele Avaldsnes High-området, noe som betyr at selskapet nå har dekket over store deler av området.

Les også: Da megafunnet på Sverdrup ble gjort, hadde Talisman akkurat byttet bort sin andel

Svært fornøyd

Maersk, som har en andel på 20 prosent i 501-delen av Sverdrup, er også svært fornøyde.

– Denne brønntesten er den beste noensinne i Johan Sverdrup-feltet. Dette bekrefter at Avaldsnes High-området har utmerket reservoarkvalitet og at det dekker et stort område. Det reduserer usikkerheten om undergrunnen og gir partnerskapet et bedre grunnlag for å bestemme hvor den neste utviklingsfasen på feltet skal være, sier Morten Jeppesen i Maersk Oil Norway i en pressemelding.

Les også:

Slik kan Johan Sverdrup-feltet se ut i 2025

Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.