NRK har signert kontrakt med Netcom for 60 millioner kroner over fire år.
Avtalen omfatter mobilt bredbånd, mobil- og fasttelefoni, og det er første gang at andre enn Telenor driver teletjenestene for NRK.
Skifte etter 70 år
– Vi hadde en forhandlingsrunde med flere parter for fire år siden, da Telenor sikret seg fortsatt kontrakt. Så det er første gang på mer enn 70 år at andre kommer inn, sier finans- og administrasjonsdirektør Jon Espen Lohne hos NRK.
Den inkluderer 3600 mobilabonnement til hoved- og distriktskontorer, samt flere tusen 4G-abonnement, som gir rask mobile bredbåndsforbindelse.
– Dette er den første store kontrakten der 4G har vært tema, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus hos Netcom til Teknisk Ukeblad.
Symbolverdi
– Var 4G utslagsgivende for at dere vant anbudsrunden?
– Den spilte en rolle, ja. Selv om også pris ble vurdert som viktig, var det avgjørende at vi er så langt fremme på 4G, sier Vederhus.
Han mener det har stor symbolverdi at den første store 4G-kontrakten ble inngått med en mediebedrift som NRK.
Netcom var først ute med 4G og er i full gang med å bygge ut nett i de største byene.
Telenor er ennå i startgropa og har mistet et strategisk forsprang på å dekke behov for mobilt bredbånd med stor overføringskapasitet.
Dårligere dekning
Netcom oppfattes tradisjonelt som å ha dårligere dekning i mobilnettet enn storebror Telenor, som har levert til NRK de siste årene.
Og ennå er det store hvite flekker på dekningskartet over mobildata der det ikke bor folk, men som kan være aktuelle sendesteder for tv og radio.
– Det er en oppfatning som henger ved oss, men som ikke er like sann, lenger. Og Netcom skal bruke én milliard kroner på bedre dekning, hastighet og stabilitet frem til 2012 - 2013. 3G-dekningen skal opp på 95 prosents befolkningsdekning, og 4G skal opp på 85 prosent. Når NRK velger oss, betyr det at alle trygt kan gjøre det, mener kommunikasjonssjefen.
- Lykke til
Hos NRK medgir finans- og administrasjonsdirektør Jon Espen Lohne at det er en risiko med hensyn til dekningen, men at den ikke er høy.
– Innenfor tale legger vi til grunn at det ikke er vesentlig forskjell mellom Netcom og Telenor. Når det gjelder mobildata, er det noe forskjell. Men sammenlignet med den planen man har for å redusere forskjellen, så mener vi at det er en akseptabel risiko, sier Lohne til Teknisk Ukeblad.
Dividenden
Disse planene er helt avhengig av at selskapet får tilgang til frekvenser fra det tidligere analoge bakkenettet, kalt den digitale dividenden.
Bransjen venter fremdeles på at Samferdselsdepartementet på overtid skal komme i gang med auksjonsprosessen.
– Uten disse frekvensene vil det ikke være økonomisk mulig å bygge ut den dekningen vi legger opp til. Det vil være en skandale om man ikke får det på plass, nå, sier Vederhus.
Netcom overtar leveransene til sommeren. Telenors kontrakt utløper 1. juli.
Les også: