Leter du etter den perfekte bok til julegave kan vi foreslå den nye utgaven av «Landet blir til». I stedet for å gi bort en roman kan det være et godt alternativ til å utfordre IQ-en til mottakeren.
Hvorfor ikke gi bort en julegave som gjør mottakeren litt klokere?
Den første utgaven av boka som beskriver Norges geologi kom i 2006 og ble straks utnevnt til årets vakreste faktabok. I sterk konkurranse med kokebøker med glansede matbilder. Det sier litt om at vi lever i et vakkert land som verken trenger sminke eller noe annet for å pryde en bok.
Suksess
Det første opplaget av Landet blir til ble revet bort i to opplag i et antall på 14 000 eksemplarer. I tillegg ble boka oversatt og utgitt på engelsk som er solgt i 5000 eksemplarer til. Nå er det tomt på lageret, men i stedet for å trykke opp den første er hele verket revidert og utvidet i en ny utgave.
Det nye opplaget er utvidet med ny kunnskap på sokkelen.
Les også: Disse julelysene går på rosenkål
Dugnadsjobb
Over 30 fagfolk, hovedsakelig geologer, har levert innholdet til boka og en rekke bedrifter har vært med å bekoste arbeidet med den. I tillegg kommer 50 fagreferenter og 270 andre bidragsytere. Til og med Norsk Språkråd har jobbet for å vaske språket i boka.
Bokas 20 kapitler er skrevet av de fremste geologene i landet og kapitlene er organisert kronologisk. Men selv om den er skrevet av fagfolk er den ikke skrevet for fagfolk.
Den er skrevet for at folk flest skal få innsikt i den fantastiske varianten av Norgeshistorien uten å gå på bekostning av faget. Ingen av forfatterne har fått betaling.
Alt overskudd går til driften av Norsk Geologisk Forening som står som utgiver av praktverket. Ivar B. Ramberg har vært hovedredaktør og Inge Bryhni, Arvid Nøttvedt og Kristin Ragnes har vært medredaktører.
Les også: Norge er en miniputt på grønn teknologi
Historien vår
Landet blir til er historien om Norge som de ikke snakker så mye om i skolen. På nesten 656 sider beskrives Norges geologiske historie tilbake nesten 3 milliarder år. Da jorda bare var 1,7 milliarder år gammel ble de første delene av urfjellet som vi finner spor av her i landet dannet. Boka har rundt 1000 illustrasjoner og 135 faktabokser som bryter opp.
Et av avsnittene om utviklingen i Norskehavet heter Grønland mister innflytelsen på Norge. Det er jo geologisk interessant, selv om de fleste på skolen kanskje tenker mer på hvordan Norge mistet innflytelsen på Grønland da vi tapte den til Danmark.
Den nye utgaven har fått et nytt kapittel som kalles «Nye Norge». Det er basert på ny kunnskap om de store havdypene innenfor våre havgrenser og hvor det har kartlagt rundt 15 aktive dypvannsvulkaner til nå.
Det er 50 år siden Olav Holtedal gav ut det første samleverket om Norges Geologi. Det var en imponerende samling av kunnskap, men kunne knapt karakteriseres som noe praktverk. Og man viste ikke mye om hva som skjulte seg utenfor kysten vår. Man trodde sokkelen besto av grunnfjell med litt sand over. Så feil kunne man ta.
Les også: Dette mener ekspertene om transporten i 2040
Hyttebok
Det er en stor skare av amatørgeologer og realfagslærere som vil ha stor glede av boka. Et ypperlig verk å ha på hytta når man lurer på hva de ulike bergartene er og hvordan de ble dannet. Det er en lettlest bok med mye illustrasjon og kart fra landet vårt.
Billig
I forhold til kvaliteten og ikke minst kiloprisen må vel dette være en billig gave. Ikkemedlemmer av Norsk Geologisk Forening kan bestille den på nettet for 499 kroner. Eller kjøpe den i bokhandelen for en hundrelapp til.
Les også:
Arkitekter vil legge sentralstasjon under sentrum
Vil industrialisere bruk av sitkagran