Det skal ikke mange fjernkontrollene til før man innser at en universell fjernkontroll er en smart løsning.
Derfor har jeg brukt dette hjemme i flere år. Hovedgrunnen er selvsagt at det er enkelt å forholde seg til en kontroll, men det er også enkelt for resten av familien.
Et trykk på skjermen setter i gang en rekke kommandoer, og vips er TV-en og dekoderen på, surroundreceiveren er på rett inngang, og det er bilde på skjermen.
Vil man se en film eller høre på musikk, er man aldri mer enn et tastetrykk unna.
Brukervennligheten selv
Skal man få potensielle kunder interessert må et produkt som dette ha god brukervennlighet. Hvis ikke det er på plass, havner produktene i skuffen.
Heldigvis har Logitech knekt bruker-koden og gått bort fra programmering via et dedikert program og over til en webbasert løsning som virker enten man benytter PC eller Mac.
Programmet jobber i nettleseren og trenger bare en plug-in fra Silverlight for å fungere.
TEST: Western Digital AVTV: Med denne kan du hive ut dekoderen
Mye av det samme, men likevel forskjellig
Den store forskjellen mellom Touch og Ultimate er måten enhetene sender signaler til apparatene de skal styre. Ultimate kommer nemlig med en Harmony Hub som mottar signalene fra fjernkontrollene via RF (radiofrekvenser).
Hubben må plasseres i nærheten av utstyret ditt da den videresender RF-signalene som IR (infrarødt lys). Det følger med to IR-extendere som man kan plassere slik at alt utstyret i racket er innen rekkevidde.
RF har lengre rekkevidde, og man behøver ikke peke med fjernkontrollen mot komponentene i anlegg som med IR.
En annen vesentlig forskjell er at man med Ultimate kan laste ned en App til iDingser eller Android, og på den måten bruke smarttelefonen eller nettbrettet som fjernkontroll.
Dette kan man gjøre fordi hubben er koblet trådløst til hjemmenettverket. Som småbarnspappa er dette veldig praktisk, for når junior kommer inn om morgenen og lurer på om jeg kan sette på barne-TV, henter jeg frem telefonen og trykker en gang for å få bilde og lyd.
Med ett ekstra trykk på rett kanal-logo får junior ønsket kanal opp på skjermen. Dette er brukervennlighet i praksis.
TEST: Logitech Harmony Touch: Den er brukervennligheten selv
I bruk
Selv om Harmony Touch hadde en meget sterk IR-sender med god rekkevidde, er det noe helt annet å ha en hub som tar i mot RF stående ved utstyret.
Det betyr både i teori og praksis at man kan plassere utstyret hvor man vil og fortsatt ha full styringsmulighet. Hva med å putte dekodere og forsterkeren i boden, eller inne i et skap - ute av syne for alle?
RF trenger som alle vet ikke fri sikt, og går igjennom både vegger og dører. Siden det følger med to utvidere kan man også ha utstyret stående spredt på flere hyller og likevel ha full kontroll.
Som nevnt får man også mulighet til å bruke både lesebrett og smarttelefon til å styre. Rekkevidden på disse er den samme som for fjernkontrollen.
I forhold til kanallogoer er det, ikke overraskende, langt enklere å se disse på smarttelefonen eller nettbrettet. Det eneste jeg kunne ønsket med er en dedikert iPad-app slik at man kan bruke den store skjermflaten i landskapsmodus. Nå må man bruke iPaden stående.
Vi har brukt Logitech Harmony Ultimate et par måneder, og i løpet av den tiden har den kun «fryst» en gang. Det føler vi er innenfor det vi må kalle stabilt.
Konklusjon
Logitech Harmony Ultimate er uten tvil den beste fjernkontrollen vi har testet fra Logitech.
Den har brukervennlighet som grunnmur og er dermed meget enkel å sette opp.
Den er også meget stabil i bruk og gir full kontroll på hele utstyrsparken.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Panasonic TX-P60ZT60: Den beste TV-en på markedet akkurat nå
TEST: Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?
TEST: Sennheiser HD800: En helt fantastisk lytteopplevelse