Dagens Oslotrikk sliter med materiell er som er fra 15 til 30 år gammelt.
Det merkes på komfort og ikke minst på vedlikeholdskostnadene.
Milliardprosjekt
Går det som både sentrale og lokale politikere ønsker, kan trikken om noen år gjenfødes som et moderne, urbant transportmiddel. Men det vil koste.
Til sammen kan regningen bli på bortimot 4 milliarder kroner for oppgradering av infrastruktur og over 70 nye trikker.
Vi traff sjefen for Oslo Vognselskap, Erik Lund, og prosjektleder Ingvar Fleten på transportmessen Innotrans i Berlin, hvor de var kommet for å treffe mulige leverandører.
– Det er ingen mangel på leverandører av trikker. Ti stykker har meldt interesse for å levere til Oslo, sier Fleten.
Les også:
Passasjeren i fokus
Mens de såkalte Italiatrikkene hverken har vært elsket av publikum eller eierne, lover Vognselskapet at denne gangen skal det bli forandring som merkes.
Materiellet skal være så publikumsvennlig som overhodet mulig basert på den infrastrukturen, det vil si skinnene Oslo vil få.
For skinner er et kapittel for seg selv. Skinnene har et stort behov for oppgradering og det er øremerket opptil to milliarder kroner i Oslopakke 3 til dette formålet.
Noen oppgraderinger er allerede gjennomført, men det vil ta rundt fem år for å oppgradere resten. I tillegg kommer utvidelser av traseene til nye deler av byen.
– Ruters strategi for trikkefornyelsen trenger en ytterligere forankring i bystyret, og vi er i diskusjon om betingelsene nå. Hvis dette går så fort som vi kan håpe kan vi velge trikker allerede neste år. Da burde det være mulig å fase dem inn på enkelte linjer fra 2016. Deretter vil det ta et par år å få alle på plass, slik at alt er fornyet innen 2019, eller kanskje til og med før, sier Lund og understreker at det er i beste fall.
Det er mange faktorer og mye finansiering som skal på plass og som kan forsinke prosjektet.
Les også:
– Alt som går på skinner vil bruke mindre energi
Vil gjøre bybussen helelektrisk
Mye bedre tilbud
– Nye trikker og ny infrastruktur henger sammen. Hvis vi skal kjøre nye trikker på dagens infrastruktur trenger vi en slags trikkens Landrover. En slik vil bli både dyrere og ikke så publikumsvennlig som en standardmodell, sier Fleten.
For det er mest mulig standard som er ønsket. Det er billigst og gir størst valgfrihet. Fremtidens trikkebrukere skal få lavgulvtrikker som de kan gå rett inn på fra 30 cm høye perronger.
De skal få mange og gode seter og et åpent rom med mye vinduer, ikke ulikt T-banen. Både passasjerene og folk som ferdes langs sporet skal ikke plages av støy slik som i dag.
– Trikkene skal være stille og inne skal det være et behagelig klima. Dessuten blir de vesentlig mer energieffektive og mye lettere. Det betyr mindre slitasje på veier og infrastrukturen. Med en vekt på rundt 65 tonn befinner Italiatrikkene seg i motsatt ende av skalaen. De vi ønsker å kjøpe er ikke mye over 40 tonn og det skal ikke gå ut over kapasiteten. De vil bli rundt 33 meter lange og skal ta opptil 220 passasjerer, sier Fleten.
– Selv om hele prosjektet er kostbart tror jeg vi kommer til å spare mye på drift og vedlikehold. Og fordi dette vil bli et mye bedre og mer behagelig tilbud kommer helt sikkert flere til å ta trikken, sier Lund.
Les også:
Vegdirektoratet åpner for fallem på veiene
Stålpigger skal stoppe sløve bilister