DRONER

Denne dronen kan lande på en vegg

Utvikler drone som flyr og klatrer.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. mars 2016 - 19:51

En av problemene med droner, er at de har en relativt begrenset brukstid. Om de skal brukes til å overvåke et område, vil de være avhengige av å lande trygt, eller å komme tilbake når batteriet er i ferd med å gå flatt.

Biomimetics and Dexterous Manipulation Laboratory ved Stanford-universitetet har kommet opp med en interessant løsning: Deres drone kan feste seg til vegger. 

Klamrer seg fast

Den flyr mot en vertikal overflate, og klamrer seg fast av seg selv. Når den har funnet grep, slår den av rotorene. Den kan deretter fortsette turen ved å klatre. Alt gjøres ved hjelp av programvare om bord.

Dronen kalles Stanford Climbing and Aerial Maneuvering Platform (SCAMP), og er tenkt brukt i forskjellige situasjoner. Dette kan være i forbindelse med naturkatastrofer, hvor det kan være vanskelig å finne en egnet landingsplass for en vanlig drone.

Her kan SCAMP for eksempel utstyres med jordskjelvsensorer for å måle etterskjelv, eller radiosendere for å tilby en eller annen form for radiodekning. 

Om det er behov for å endre plassering, kan den enkelt og greit klatre oppover veggen. 

Utvider praktisk brukstid

Denne dronen kan lande vertikalt, og så klatre oppover. <i>Foto: Stanford University</i>
Denne dronen kan lande vertikalt, og så klatre oppover. Foto: Stanford University

At den ikke har behov for å holde seg flyvende, betyr enkelt og greit at batteriene vil gjøre det mulig å operere over lengre tidsperioder.

Det finnes klatrende roboter, men fordelen med SCAMP er at den ikke risikerer å bli ødelagt om den mister grepet. Bevegelsessensorene vil da fortelle programvaren at den er fallende, og kan sette i gang rotorene, slik at dronene presses mot veggen igjen, eller ta av.

Å feste den til veggen er i seg selv en enkel prosess. Den har en «hale» som stikker ut, og når denne treffer en vegg, vil dronen automatisk gå over i gripemodus. Den bruker rotorene til å sikre at klatrearmene får feste, og når dette er gjort, skrus rotorene av.

Dronen bruker en servo med stort dreiemoment, og vekslende laster på klatrearmene, slik at den kan klatre rett opp. En mindre servo styrer bevegelser inn og ut fra veggen. Den klatrer på betongvegger og andre lignende overflater. 

Når dronen skal lette igjen, har den en egen arm som skyver den ut fra veggen. En viss vinkel vil aktivere rotorene, og dronen flyr avgårde.

Utvikles videre

SCAMP er fortsatt et prosjekt under utvikling. Forskerne jobber blant annet med strømforbruket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

For eksempel har prosessoren om bord et strømtrekk på 100 milliampere, og det er mulig å bruke elektronikk som bruker mindre strøm. Likevel betyr muligheten for å klamre seg fast til en vegg at dronen kan operere i to timer i stedet for tre minutter.

Forskerne jobber nå med å få dronen til å fungere på vegger av flere materialer, og å utvikle algoritmer som kan sette den i stand til å endre klatrestrategien sin avhengig av overflate.

En av studentene som jobber med SCAMP har beskrevet prosjektet i større detalj på IEEE Spectrum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.