TROMSØ: Bak produktet står Biotec Pharmacon i Tromsø, en bedrift som har opplevd både patentsøksmål og tilbakeslag i løpet av 20 svært kostbare år.
Venter på godkjenning
Akkurat nå går sårproduktet til selskapet gjennom rigide undersøkelser hos engelske helsemyndigheter og Presafe (tidligere Det Norske Veritas) for endelig godkjenning.
– Vi har et håp om at vi skal ha dette godkjent i løpet av første halvår 2013, sier forskningsdirektør Rolf Engstad.
Selskapet har utviklet en gel som skal sette fart i helingsprosessen av sår og infeksjoner.
– Vi har brukt 20 år på utviklingen. Dette er en bransje hvor du skal ha tålmodighet, stahet og hele pakken. Det hjelper også å være uvitende om alle hindringene som ligger foran deg. Hadde vi visst hvor lang tid dette tar, hadde vi sannsynligvis ikke begynt på det, sier han.
Les også:
Her ligger fremtidens antibiotika
Snart kan du få sprøytestikk uten smerter
Hjelper immunsystemet
Det hele startet på slutten av 80-tallet da professor Jan Raa og kolleger oppdaget at såkalte betaglukaner fra vanlig husholdningsgjær kunne påvirke immunsystemet positivt.
Betaglukan er et virkestoff som finnes i celleveggen til sopp og gjærsopper. Stoffet er effektivt for å øke hastigheten til prosessen med å hele infeksjoner og sår, i tillegg til at det kan bekjempe forkjølelse og kreft.
Når kroppen blir infisert av en bakterie eller får et sår, strømmer såkalte makrofager til og fester seg til bakterien. Makrofagene produserer signalstoffer som går over i blodet, noe som tiltrekker seg nøytrofile celler som hjelper til med å drepe bakteriene.
Samtidig begynner makrofagene å reparere skaden som er oppstått. Slipper man til betaglukaner, går altså prosessen raskere. Dette er spesielt nyttig for mennesker som plages av kroniske sår, nettopp fordi den naturlige prosessen går for sakte hos dem.
Begynte med fisk
Denne effekten ble oppdaget da professor Raa ga forskjellige fôrtyper til flere grupper fisk. Forsøket ble gjort i tilknytning til et større oppdrettsanlegg.
Da en sykdom kalt Hitrasyken slo seg løs i vannet, begynte fiskene å dø. Et sted var det imidlertid liv, nemlig i den ene tanken der fisken fikk fôr med betaglukaner.
Av alle aktører var det Phillips Petroleum som la merke til dette. Oljeselskapet la flere millioner på bordet for å sette i gang et treårig forskningsprosjekt som resulterte i at stoffet til slutt ble brukt i en vaksine.
På det punktet så Biotec Pharmacon at det var store muligheter utenfor fiskemarkedet og bygde derfor en fabrikk i Tromsø som kunne produsere løselige betaglukaner fra gjær.
Les også:
Gir bedre bilder av kreft og hjertesykdommer
Skiftet til mennesker
Etter en periode med utvikling av kosmetikkprodukter og kosttilskudd med det populære virkestoffet, ble forskningsinnsatsen snevret inn mot ett produkt på grunn av de høye kostnadene med å drive flere forskningsløp. Det produktet er altså en gel med betaglukaner som skal lege sår raskere.
Biotec Pharmacon håper dette blir det definitive gjennombruddet.
– Per i dag finnes det ingen gode produkter for kroniske sår. Vi vet at vi har et godt produkt som kan bli stort. Når dette kommer i salg kan vi ta opp igjen andre prosjekter. Akkurat nå er det for kostbart å ta mange spennende ting videre, sier forskningsdirektør Engstad.
– Hva tenker du på da?
– Vi har blant annet hatt et samarbeid med kreftsenteret Memorial Sloan-Kettering i New York. Dette er et lovende prosjekt som vi har veldig lyst til å utvikle videre. Men nå venter vi altså i spenning på å få sårproduktet på markedet. Det kan bli en milepæl for oss, sier han.
Les også:
Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset
Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet
– Spikeren i kista for bioteknologimiljøet