T2

Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

TEST: Jawbone Up skal få deg til å leve sunnere.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. apr. 2013 - 19:07
Vis mer

Teknologi du har på kroppen er blant de store trendene for tiden, og vi har allerede sett på pulsklokker med GPS, Nikes treningsbånd Fuel Band og en smekker liten skritteller fra Fitbit.

Importbånd

Nå er det Jawbones sensorarmbånd Up som står for tur. Armbåndet ble lansert i Europa midt i mars, men har vært tilgjengelig i USA lenge, og det er derfra vi har «importert» vår utgave, slik at undertegnede har flere måneder med bruk bak seg.

Den første utgaven av Up fikk riktignok hard medfart både i teknopressen og blant forbrukerne, på grunn av problemer med både batterier og synkronisering.

Det hele kulminerte i at Jawbone gikk ut og tilbød alle kundene pengene tilbake, uavhengig av om de valgte å beholde produktet eller ei.

Versjon to ble lansert i november, og det kan se ut som om Jawbone har vært heldigere med denne utgaven.

Sensorfylt

Konseptet med Up er at sensorer i et armbånd følger med på hvor mye du beveger deg og hvor mye og dypt du sover, mens du selv kan supplere med å registrere maten du spiser og hvordan humøret er i den tilhørende app-en.

Så gir programvaren deg tips og «visste du at?»-punkter om tilværelsen din, og hele formålet er at du skal gjøre «bedre valg for å føle deg på ditt beste».

Selve armbåndet er lett, relativt fleksibelt og mykt og kan fås i mange farger. Når du bestiller får du valget mellom Small, Medium og Large. Undertegnede har ganske tynne håndledd, men Medium-størrelsen fungerte likevel greit, og armbåndet er ikke påtrengende på noe vis.

Det eneste er at det kan være litt i veien når du sitter foran PC-en, særlig siden det er såpass tykt at det konstant vil være i kontakt med underlaget. Båndet er også sprut- og dusjsikkert, så du kan ha det med deg i dusjen om du vil.

Armbåndet har kun én knapp, og den har som eneste formål å bytte mellom våken- og sovemodus. Du må nemlig selv fortelle Up at du går og legger deg og at du står opp.

Les også: Snart kan du trene fra lenestolen

Jawbone Up i størrelse Medium.
Jawbone Up i størrelse Medium.

Plugg

Selve synkroniseringen av data foregår via en helt vanlig 3,5 millimeter-plugg som utgjør den ene enden på armbåndet, og det er også via denne du lader Up - via en egen USB-lader, du kan ikke lade fra mobilen.

Pluggen er skjult bak en liten hette, og denne bør du passe godt på at ikke forsvinner mens du lader eller synkroniserer. Kanskje hadde det vært lurt å legge med en ekstra hette eller to, Jawbone, for denne tror vi lett forsvinner.

App-en finnes tilgjengelig for iOS og nå også Android. Vi har basert denne testen på iOS-applikasjonen, og testet sammen med en iPhone 4.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Up-båndet inneholder bevegelsessensorer som tolker bevegelsene dine enten til steg eller soving. Skrittelleren er ut av boksen etter vår oppfatning ikke spesielt nøyaktig, og har en tendens til å overestimere antall steg ganske betraktelig.

Vi opplevde at båndet stort sett lå over det vi fikk med Fitbit Zip, som for oss fremsto som langt mer nøyaktig.

Up har riktignok en kalibreringsfunksjon som krever flatt underlag og nøyaktig oppmålt strekning, og det kan nok være verdt å bruke denne selv om det kan kreve litt planlegging.

Les også: Her er brillene som skal fjerne jetlag

Mikrobevegelser

Søvnregistratoren benytter sensorer fra MotionX som skal kunne tolke dine mikrobevegelser til å avgjøre hvor lang tid du brukte på å sovne, når du våknet og hvor lang tid du tilbrakte i dyp og lett søvn.

Her er det verre å avgjøre nøyaktigheten, men stort sett føler vi at den har god kontroll, riktignok med noen unntak.

Båndet har også en «smart» vekkefunksjon. Du definerer det seneste tidspunktet for vekking og et intervall bakover, og så finner båndet ut når du bør vekkes ut fra når du sovnet og hvordan det passer seg med søvnsyklusen.

Målet er at du skal våkne på ditt mest opplagte, men undertegnede opplevde liten effekt av dette, og ble samtidig litt irritert over å våkne tidligere enn «nødvendig».

Samtidig er jeg notorisk trøtt om morgenen, så her er det godt mulig at andre vil oppleve bedre effekt.

Vekkerklokkefunksjonen er for øvrig veldig praktisk om du sover sammen med en partner som ikke står opp samtidig som du gjør, da du kan bli vekket uten at den andre merker noe.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

En 3,5-millimeterplugg står for synkronisering og lading. Men synkroniseringen lider av dårlig tilkobling.
En 3,5-millimeterplugg står for synkronisering og lading. Men synkroniseringen lider av dårlig tilkobling.

Matlogging

Du kan også logge matinntaket, og med en strekkodescanner kan du registrere det meste. Vi har dog kun brukt den amerikanske utgaven av appen, så vi er litt usikre på hvor mange norske produkter som finnes med.

Uansett finnes det også data for de aller fleste "generiske" produkter, for eksempel "søt frokostblanding" eller "hvitvin".

Du kan også endre dataene selv om du vil, slik at du kan registrere alt med pinlig nøyaktighet. En smart funksjon er også at du kan ta bilde av det du har inntatt om du vil utsette loggingen til senere.

Synkroniseringen med iPhone-en kan være en ganske vanskelig affære. Telefonen merker ofte ikke at båndet er tilkoblet, og særlig med et omslag rundt telefonen var dette problematisk (selv om det virket som om pluggen satt godt på plass).

Avhengig av hvor lenge det er siden sist synkronisering tar dette fra 5 til cirka 30 sekunder.

Vi skulle selvfølgelig sett at synkroniseringen kunne gått trådløst, for eksempel via Bluetooth smart, men ser også at det sannsynligvis ville hatt negativ innvirkning på batterilevetiden.

Båndet skal holde i rundt 10 dager mellom hver lading, og det virker for oss å stemme godt.

Informasjonen presenteres i lettforståelige grafer og tabeller, men vi skulle gjerne sett at Jawbone hadde en dedikert webportal for Up-dataene, på samme måte som for eksempel Fitbit.

Power nap

Det er heller ikke noe problem å sove med armbåndet på, og båndet har også en «Power nap»-funksjon som vekker deg på det optimale tidspunktet cirka 26,5 minutter etter at du har sovnet.

Det er likevel litt irriterende at du må plugge båndet i telefonen og manuelt skru på power nap-funksjonen. Også her skulle vi gjerne kunnet styre båndet trådløst fra telefonen.

En siste funksjon er en påminner om at du har sittet for lenge i ro, særlig praktisk om du har en stillesittende kontorjobb. Her kan du få båndet til å vibrere så fort det registrerer et gitt tidsintervall uten aktivitet, for eksempel innenfor kontortid.

Les også: Disse sensorene hjelper norske utøvere til OL-gull

Skjermbilder fra Up-appen. Fra venstre det velkjente synkroniseringstrøbbelet, søvnoversikten og stegoversikten.
Skjermbilder fra Up-appen. Fra venstre det velkjente synkroniseringstrøbbelet, søvnoversikten og stegoversikten.

Konklusjon

Alt i alt er Jawbone Up en hendig masekråke på håndleddet. Den gir deg god oversikt over aktivitetsnivå og søvnmengde, men vi tror dataene hadde vært mer oversiktlige om de ikke kun var tilgjengelige gjennom Up-appen.

Synkroniseringstrøbbelet er irriterende, og det er det også at du må koble båndet til telefonen fysisk for hver gang du skal endre en innstilling eller skru på eller av en funksjon.

Likevel tror vi mange kunne hatt godt av å bære rundt på Up, om enn bare for å få litt bedre innsikt i hvordan man egentlig fører livet. Og vekkefunksjonen er av nevnte årsaker ekstra praktisk, selv om 1200 kroner er ganske stivt for hva du får.

Vi velger for øvrig å ikke gi noen normal score, men den ville sannsynligvis ligget rundt 7/10.

Les også:

Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Er klokka den nye greia?

Norsk Facebook-jakke kan redde liv  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.