OLJE OG GASS

Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen

Til vanlig jobber de i Nordsjøen. Nå skal norsk selskap forflytte masser i Hudson River i New York.

10. okt. 2013 - 07:00
Vis mer

I 2000 fikk det lille selskapet Scanmudring i Mandal en idé.

Etter 15 år med mudring for brygger og havner, ønsket de seg inn i en offshorebransje som trengte nye metoder for forflytning av masse på havbunnen.

Bakgrunnen var at Statoil hadde behov for en gravemaskin som kunne operere rundt undervannsstrukturene sine.

Scanmudring kastet seg ut i arbeidet og utviklet en egen maskin som kunne klare oppgaven. Nesten 30 år etter oppstarten er selskapet nå kjent som Reef Subsea Dredging and Excavation (RSDE) og leverer flere løsninger for fjerning og flytting av masse på havbunnen.

Les også: Slik vil de lagre energi på havbunnen

Forurenset

Mesteparten av utstyret blir i all hovedsak levert til Nordsjøen, men for en liten tid tilbake fikk de et oppdrag litt utenom det vanlige i Hudson River i New York.

Her skal et selskap utvikle et område med ny næringsvirksomhet og boliger.

Problemet er bare at elven, der fundamentet befinner seg, er sterkt forurenset. Derfor har myndighetene sagt at man må flytte massen på land for å rense den.

Les også: Her er maskinen som lager drikkevann av svette

PLANERER: Selskapet driver også med planering på havbunnen for å gi plass til nye plattformer.
PLANERER: Selskapet driver også med planering på havbunnen for å gi plass til nye plattformer.

Sender team

For å klare dette sender RDSE ut en såkalt crawler og et prosjektteam.

Crawleren er en beltegående undervannsgravemaskin som normalt er koblet til en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) som sørger for energi og signaler til maskinen og gir operatørene mulighet til å fange opp data.

Massen pumpes på land, hvor det overtas av andre firma som renser massen.

– Dette er ikke et vanlig prosjekt for oss, men det er selvsagt veldig gøy at vi har fått det. De har prøvd å få dette til lenge uten å lykkes, men vi har stor tro på at vi skal få det til, sier forretningsutvikler og tidligere ROV-operatør Vidar Nordstrand.  

Målet er å være i mål med prosjektet i løpet av året.

Mange oppgaver

Men det er altså Nordsjøen som er selskapets største arbeidsplass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Her er de med på nedstenginger av plattformer, planering av undervannsområder for å gi plass til nye plattformer og rydding rundt rørledninger og annet utstyr som gjør det mulig å gjøre vedlikehold.

Det mest brukte utstyret i dag er Scanmachinene som leverer sin egen energi.

Disse ligner gigantiske støvsugere, men er i utgangspunktet normale gravemaskiner som er modifisert for bruk under vann.

Les også: Bilmekaniker? - Velkommen til oljebransjen

Sonar

En annen interessant innretning er den såkalte T8000, som spyler ut 8000 liter vann i sekundet og dermed fungerer som en kraftig «løvrydder» på havbunnen.

Mye av arbeidet blir gjort mulig av sonar, som blir brukt til å danne et nøyaktig bilde av havbunnen og muligheten til å «se» hva som skjer i mørket og i støvet der nede.

FLATER UT: Mye av arbeidet blir gjort mulig av sonar, som blir brukt til å danne et nøyaktig bilde av havbunnen og muligheten til å «se» hva som skjer i mørket og i støvet.
FLATER UT: Mye av arbeidet blir gjort mulig av sonar, som blir brukt til å danne et nøyaktig bilde av havbunnen og muligheten til å «se» hva som skjer i mørket og i støvet.

Vil beholde posisjonen som markedsleder 

RSDE har så langt vært med på over 1500 prosjekter rundt om i verden, og har operert på de fleste felt på norsk sokkel, deriblant Ormen Lange, Tordis, Åsgard, Draugen, Oseberg og Valhall.

Arbeidsoppgavene har florert fra fjerning av store steinmasser til finplanering av områder på dypt vann. 

Nylig kom et Kristiansund-basert selskap inn i samme markedsområde som RSDE. Nordstrand tror imidlertid erfaringen fra rundt 30 år sørger for at de beholder markedsposisjonen.

– Målet er å forbli verdensledende på massefjerning og anleggsvirksomhet på havbunnen. Med den lange erfaringen vi har nå, tror vi det er fullt mulig, sier han.

Les også:

Selvdestruerende plugg kan spare 14 riggdøgn

Se hvordan de styrer ROV-en fra land

Robotteknologi skal gi økt utvinning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.