OLJE OG GASS

Denne klimatweeten til Erna Solberg går verden rundt

Internasjonal kampanje vil presse Norge bort fra Barentshavet.

Goliat-prosjektet er foreløpig den eneste oljeproduserende installasjonen i Barentshavet. Nå har en internasjonal klimakampanje rettet søkelyset mot den norske aktiviteten i Arktis.
Goliat-prosjektet er foreløpig den eneste oljeproduserende installasjonen i Barentshavet. Nå har en internasjonal klimakampanje rettet søkelyset mot den norske aktiviteten i Arktis. Bilde: Eirik Helland Urke/Twitter
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. juni 2016 - 11:30

En ny internasjonal kampanje har fått det til å renne inn med tweets til statsminister Erna Solberg.

Kampanjen, som er startet av den amerikanske miljøorganisasjonen Sierra Club, oppfordrer statsministeren til å endre kursen på oljepolitikken etter åpningen av nye områder i 23. konsesjonsrunde.

«Norway is boldly moving its transportation away from oil. Now I urge @erna_solberg to reverse course on allowing oil drilling in the Arctic», heter det i twittermeldingen som er sendt ut av mange titalls internasjonale brukere.

– Sjokkerende

Kampanjen som er publisert på addup.org, kalles «Urge Norway to Protect the Arctic from Offshore Oil Drilling».

Personene bak kampanjen peker på at mens Norge har vært i førersetet på klimafronten, har det nylig blitt åpnet opp flere arealer i norske arktiske strøk.

– Dette gjør at Norge beveger seg i feil retning, heter det i teksten fra kampanjen.

Bakgrunnen er det man på godt oljenorsk kaller 23. konsesjonsrunde, der nye arealer i Barentshavet tidligere i år ble tildelt oljeindustrien.

Enkelte av blokkene som ble åpnet har skapt kontroverser, blant annet fordi de er lokalisert lenger nord enn norsk oljeindustri tidligere har hatt anledning til.

– Norge er ledende i kampen mot klimaendringer og genererer all energi de trenger fra fornybare kilder og har allerede flere elbiler per person enn noe annet land i verden. Ikke bare det: Norge har også annonsert planer om å eliminere salg av fossilbiler innen 2025, heter det.

– Men sjokkerende nok: Selv om Norge er på vei til å bevege seg bort fra olje, har myndighetene gitt 13 oljeselskaper tillatelse til å bore i uberørt arktisk farvann. Disse områdene – nylig isfrie på grunn av klimaendringer – er de første nye områdene som har blitt åpnet opp for oljeleting på 20 år, ifølge kampanjen.

Statsminister Erna Solberg, her sammen med Siv Solem, landsjef for Statoil Sør-Korea og konsernsjef Choi Kil-seon foran byggingen av gigariggen Aasta Hansteen på Hyundai Heavy Industries i Ulsan. <i>Foto: Heiko Junge/NTB scanpix</i>
Statsminister Erna Solberg, her sammen med Siv Solem, landsjef for Statoil Sør-Korea og konsernsjef Choi Kil-seon foran byggingen av gigariggen Aasta Hansteen på Hyundai Heavy Industries i Ulsan. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med statsministerens kontor, som henviste videre til Olje- og energidepartementet som ansvarlig fagdepartement.

– Endrer ikke politikk på grunn av twitterkampanjer

Olje- og energiminister Tord Lien sier i en kommentar via kommunikasjonsavdelingen at han har lagt merke til kampanjen.

– Jeg har registrert kampanjen. Norge skal også framover kombinere rollene som energieksportør med å være en viktig pådriver i det globale arbeidet med å løse klimautfordringen. Her er det ingen motsetning. Verden kommer til å trenge olje og gass i mange tiår framover. Aktiviteten på hele den norske sokkelen drives forsvarlig og står overfor de sterkeste klimavirkemidlene i verden, sier Lien.

– Samtidig vet vi at gass er en viktig del av klimaløsningen for mange land som erstatning for kull og støtte for variable energikilder som sol og vind. Et bredt flertall i Stortinget står bak tildelingene av nye områder i Barentshavet, sier han.

Han understreker at en slik kampanje ikke kommer til å endre noe.

– Å endre norsk petroleumspolitikk på grunn av en kampanje på Twitter eller andre steder er naturligvis ikke aktuelt, sier Lien.

Les også: Dette skipet slapp alene ut 395.000 tonn CO2-ekvivalenter i fjor

– I strid med grunnloven

Sierra Club mener åpningen av områdene i 23. konsesjonsrunde er den verst tenkelige tiden å komme med nye arktiske områder for oljeindustrien. De ønsker nå å sette press på Norge.

– Hjelp oss med å sette press på Norge for at de kan fortsette med å være ledende på klima ved å holde arktiske farvann stengt for destruktiv oljeboring. Kun ved å holde det i bakken kan Norge virkelig bevege seg bort fra oljen, heter det.

23. konsesjonsrunde har vært og er svært kontroversiell. Mens oljeselskapene og norske oljemyndigheter ser på dette som et viktig bidrag til norsk oljeindustris fremtid, er miljøbevegelsen i harnisk.

23. konsesjonsrunde førte til at 13 oljeselskaper fikk tilgang på nytt areal i Barentshavet. <i>Foto: Skjermdump/OED</i>
23. konsesjonsrunde førte til at 13 oljeselskaper fikk tilgang på nytt areal i Barentshavet. Foto: Skjermdump/OED

Greenpeace har blant annet varslet et klimasøksmål mot staten. Samtidig har professorer – på oppdrag for Norsk klimastiftelse – slått fast at 23. konsesjonsrunde er i strid med grunnloven.

Rapporten ble utarbeidet av professor ved institutt for privatrett, Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Beate Sjåfjell, og Anita Halvorsen, professor ved University of Denver.

– Dersom den norske staten, som varslet, tildeler utvinningslisenser for olje og gass i nye områder av Barentshavet ved den 23. konsesjonsrunden, vil dette være grunnlovsstridig. Den norske stat overholder ikke sin plikt etter internasjonal, europeisk og nasjonal rett om gjennomføring av en tilfredsstillende konsekvensutredning, hvor effekten på det lokale miljøet og betydningen for klima skal vurderes i lys av føre-var-prinsippet og prinsippet om solidaritet med fremtidige generasjoner. Dette er et brudd på Grunnloven § 112 annet ledd, konkluderte forskerne med i rapporten.

Kommunikasjonssjef Rolf Jarle Brøske i Det norske – ett av selskapene som har blitt tildelt en av lisensene i det mest kontroversielle området – uttalte til Teknisk Ukeblad at utvinning av olje i områdene vil skje på en skånsom måte.

– Vi er det landet som har den mest miljøvennlige produksjonen av olje, og vi er det landet med de strengeste sikkerhetsreglene for oljeutvinning. Så jeg har forventninger til at skal klare å utvinne olje også her på en skånsom måte, slik gjør det på resten av norsk sokkel, sa Brøske.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.