Etter fem års vekst opplever industribedriftene et dramatisk fall i etterspørselen. Det viser den årlige konjunkturrapporten som Norsk Industri presenterte torsdag formiddag.
Vet ikke
Norsk Industri melder om vesentlig dårligere markedsutsikter, med dramatisk fall i utsiktene.
Nedgangskonjunkturen er brå og den forsterkes i urovekkende grad av et kredittmarked som ikke fungerer.
– Ingen vet når dette begynner å vokse igjen, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen.
Vesentlig forverret
Norsk Industri har spurt sine medlemsbedrifter hvordan markedssituasjonen ser ut. Svaret er nedslående.
Industriens situasjon er vesentlig forverret, det gjelder både markedssituasjonen og finansieringen.
Kundene opplever at det er vanskelig å få finansiering til innkjøp, med fallende etterspørsel som en følge. Industribedriftene opplever at det er vanskelig å få kreditt til investeringer.
– Vi har spurt om man har foretatt noen justeringer av investeringsplanen de siste tre månedene. Da svarer 60 prosent at de har kuttet i investeringene eller vurderer kutt. Det er en veldig stor andel, sier direktør Knut Sunde.
– To tanker i hodet
Norsk Industri har en lang smørbrødliste som de mener vil bidra til å hjelpe industribedriftene på bena igjen (se faktaboks).
Som mange andre er ny fart i bankenes utlånsvirksomhet en hovedprioritet.
Avskrivingssatser, sterkere incentiver til forskning og innovasjon, og økt satsing på nasjonal infrastruktur er andre krav til regjeringen.
– Vi har forventninger til regjeringen. At de klarer å ha to tanker i hodet samtidig. Både hva de kan gjøre på kort sikt, men det må også ha en langsiktig positiv effekt. Hvis ikke kan dette gå riktig ille, sier Lier Hansen.
Kutter i forskningen
Bransjeforeningen ser det samme når det gjelder utviklingsprosjekter, forskning og utvikling og innovasjon.
– Dette viser at SSBs investeringstelling fra 4. kvartal i fjor, som er den siste offisielle oversikten, er fullstendig utdatert, sier Sunde.
Så langt har trøsten vært oljeinvesteringene. De har blitt spådd å være høye også i år og neste år, men heller ikke der får industribedriftene hjelp.
– Vi får stadig tilbakemeldinger fra oljeselskapene om at investeringer kommer til å bli skjøvet på utover i 2009 og 2010, sier Sunde.