Pioneer er regjerende mester i dette segmentet i følge EISA, hvor vi var med på å stemme frem VSX-921 frem som vinner under fjorårets avstemming.
Årets utgave er ingen ny revolusjon, men snarere en evolusjon hvor man bringer med seg det beste fra forgjengeren og legger til noe nytt.
Den har fått et par HDMI-innganger ekstra, støtte for 192kHz-24bit waw og Flac, iControlAV2012, PQLS Bitstream, tilkoblinger for 2 subwoofere og auto fase kontroll i MCACC. Dette er alle mindre ting, men som til sammen er et ganske fint løft fremover.
Test av receivere: Hjemmekino til folket
Oppsett og kalibrering
Pioneer har et visuelt lekkert brukergrensesnitt på sine menyer. Det er en blanding av tekst og grafikk som ikke byr på noen utfordringer når det kommer til å sette opp denne receiveren.
Som den eneste i testen har denne modellen 9 høyttalerterminaler. Det gir mulighet for å koble til et 7.1 oppsett samtidig som med enten høyde eller breddekanaler.
MCACC Advanced er den hele og fulle benevnelsen på Pioneers romkorreksjon. Den er meget grundig og gjør en utmerket jobb med å matche høyttalerne med rommet, men som for de andre modellene i testen, er også denne villig til å sette mindre høyttalere til «large», noe vi endrer manuelt i ettertid. Man får mer dynamikk fra mindre receivere om man setter høyttalerne til «small» i menyen, og lar subwooferen holde kontroll på de lave frekvensene.
VSX-922 kommer med støtte for AirPlay, og den er i tillegg til det kablede nettverket også forberedt for trådløst nettverk. Det krever imidlertid et tilleggsadapter.
Film
Når vi kobler opp denne etter Suveren til musikk åpnes det noen kraner. Pioneer har en langt mer fremoverlent og direkte måte å formidle filmopplevelsene på.
Det er et engasjement og en driv som helt automatisk trekker oppmerksomheten vår mot lerretet, og de begivenhetene som skjer der. Skjer det noe dynamisk på duken, videreformidles det umiddelbart til høyttalerne. Er det lyder i filmen som skal være en plage for ørene, kommer disse garantert like irriterende frem.
Denne måten å formidle film på er det ikke alle som liker, men det gjør vi fordi den føles mer tro mot det som faktisk skjer i filmen. Film betyr ofte energi og dynamikk, og dette er områder som står høyt oppe på prioriteringslisten til Pioneer. De henter i tillegg frem de fineste detaljer for virkelig å krydre opp lydbildet.
Vi må også berømme romkorreksjonen til Pioneer, MCACC. Den gjør virkelig en flott jobb med å få frem et balansert og flott lydbilde med en fin helhetsfølelse.
Vi vil også trekke frem en funksjon som er unik for Pioneer. Det er X-curve. Dette er en innstilling i menyen som gjør det mulig å rulle av i diskantområdet i trappetrinn på en halv dB/oktav. Føler man at det blir litt for skarpt på grunn av høyttalere eller rom, så kan man med denne funksjonen tilpasse seg både høyttalere, rom og personlig smak.
Musikk
På musikk benyttet vi faktisk X-curve fordi vi følte det ble litt mye energi i toppen til tider. Det var ikke mye vi gikk ned, bare en halv dB/oktav.
Dette gjorde hele forskjellen på en opplevelse som ble hakket for energisk til å gi oss nydelig balanse mellom detaljer og dynamikk.
Pioneers evne til å bringe de fine mikrodetaljene frem i lyset gjør dette til en meget fin opplevelse. Man hører at de forskjellige instrumentene har sine egen små særegne detaljer, som lett kan drukne i mengden, men som her for lov til å komme til sin rett. Den ligner her mye på Yamaha holder koken som også har den samme evnen til å lokke frem detaljene.
Konklusjon
Pioneer leverer alt det man kan forlange, og litt til med denne receiveren, som gir oss bud om at 2012 blir et godt receiverår!
Les om de andre receiverne i denne testen:
Onkyo TX-NR616: Tung og velutstyrt
Yamaha RX-V673: Yamaha holder koken
Denon AVR 2113: Suveren til musikk