Siemens Healthcare har tenkt hardt på hvordan den 120 år gamle røntgenmaskinen kan effektiviseres. Løsningen har blitt å ta i bruk robotteknologi og automatisere bruken.
Nå kan nyskapningen ikke bare gjøre jobben raskere, men også gi legene svar på hvordan ting ligger an inne i kroppen både i form av statiske og dynamiske bilder, eller i tre dimensjoner.
Henger fra taket
Den nye maskinen henger ned fra taket gjennom to uavhengige armer. Hver av dem beveger seg uavhengig og er styrt med en nøyaktighet på 0,1 mm, det vil si tykkelsen til et menneskelig hår. Selve røntgenkilden er montert på den ene armen og sensoren på den andre.
– Røntgen har vært med oss i 120 år, og er fremdeles veldig viktig i mange ulike former. Det som begeistrer oss med denne robotrøntgenmaskinen at vi nå på en veldig enkel måte kan lage tredimensjonale bilder.
– I tillegg kan maskinen stifte sammen bilder digitalt og lage panoramarøntgenbilder. Ikke ulikt hva man kan lage med moderne smarttelefoner, sier professor i radiologi ved universitetsklinikken i Erlangen, Michael Lell fra. De har etablert et egen institutt for bildevitenskap i samarbeid med Siemens og har erfaring fra prototypene av robotrøntgenmaskinen.
- Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40
Høyere produktivitet
Ifølge toppsjefen for Siemens Healthcare, Dr. Bernd Montag, reduserer maskinen kravene til rommet og krever mindre personell. Maskinen er mye mer fleksibel og det får pasientene glede av.
De kan både ligge eller stå og det blir enklere å ta bilder av dem. Når de står kan man ta bilder av ryggen når den er belastet, og da ser man ting men ellers ikke ville fått øye på når pasienten ligger med ryggsøylen avlastet.
Operatøren trenger bare å trykke på knappen, så posisjonerer robotarmene seg automatisk rundt pasienten og det kan tas en rekke bilder uten at man må inn i rommet å flytte på pasienten og røntgenutrustningen.
– Vi kan bruke den på et mye beredere felt enn vanlig røntgenmaskiner. Den kan selvfølgelig brukes til det også, men også innen fluoroskopi, ortopedi, angiografi og i traumaundersøkelser, sier han.
- Innsikt: Tre veier til bedre syn
3D
Fordi røntgenkilden og sensoren kan bevege seg uavhengig av hverandre på en koordinert måte kan maskinen også fungere som en slags CT-skanner. Men uten at pasienten må ligge i en trommel.
Det gjør at man kan ta en rekke bilder og bruke de til å beregne tredimensjonale bilder. Den kan f. eks ta tredimensjonale bilder av en arm fordi den kan fotografere gjennom armen fra en rekke vinkler ei rask rekkefølge. Resultatet er svært detaljerte tredimensjonale bilder av beinstrukturen i hånden som er mye mer intuitive og detaljerte enn vanlig røntgen. Det er nesten som å se skjelettet frigjort fra vevet rundt.
Skanneren beveger seg, ikke pasienten. Det er bedre både for pasienten og personellet som undersøker.
— Vi kan ikke kvantifisere produktivitetsøkningen ennå. Vi har ikke brukt systemet lenge nok ennå, men vi tror produktiviteten og fleksibiliteten denne maskinen gir oss vil være svært viktig i helsesektoren, sier professor Lell på spørsmål fra Teknisk Ukeblad i en weboverført pressekonferanse.
– Dette er et svært automatisert system som gjør bruken mye enklere. Men husk at det går ganske raskt i et vanlig røntgenrom med en trent stab også.
Professor Lell fremholder at dette ikke først og fremst handler om bedre bildekvalitet. Den er blitt særdeles god i konvensjonelle maskiner også. Det som er viktig nå er fleksibilitet og hastighet. Noen ganger kan ikke pasienten røres på grunn av skader og da er det en enorm fordel at systemet kan gjøre det i stedet.
Siemens kan ikke si noe om prisen ennå, men antyder at den vil ligge på nivå med en CT-maskin i mellomsegmentet. Den vil snart være produksjonsklar og kommer på markedet neste år.