Skjeen skal lage analyser av hvilke krydder som mangler i en rett for å skape en riktig smaksbalanse.
– For mange kan det være ganske utfordrende å vite hvilke krydder som passer sammen, hva som får en rett til å smake godt eller hvordan man fremhever en spesiell smak i retten, forteller Christopher Holm-Hansen.
Han studerer design og innovasjon på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og har kommet til finalen i konkurransen Electrolux Design Lab, som er en av verdens største designkonkurranser for studenter, skriver ingeniøren.
Også en NTNU-student har kommet til finalen.
Les også: Denne maskinen lager middagen selv
Nanoteknologi og bluetooth
Designeren ser for seg å bygge inn nano-smaksreseptorer i skjeen. Skjeen skal kunne kommunisere med enheter som nettbrett via bluetoth. Der kan brukeren se analyser av hvilke ingredienser som mangler i retten.
På nettbrettet skal du kunne taste inn hvilken rett du lager. Deretter skal du taste inn hvilken av de fem grunnsmakene surt, søtt, salt, bittert eller umami som skal være dominerende.
Foreløpig er skjeen et designkonsept, teknologien er ikke ferdig utviklet.
Les også: – Får maten til å vare tre ganger så lenge
Magnetdrevet gryterører
Også en NTNU-student har kommet til finalen i konkurransen
Lisa Frodadottir Låstad ved institutt for produktdesign har designet en automatisk røreskje, som drives av magnetene i en induksjonskomfyr.
Konseptet, som heter Easy stir, trenger ikke batterier eller lading. Hastigheten på røreren kan reguleres av kokken, den skal kunne tilpasses til gryter av de fleste størrelser.
Hvem av de unge industridesignerne som vinner konkurransen blir avgjort i Milano 25. oktober.
De ti finalistene er valgt ut blant 1200 kandidater.
Se alle finalistene her.
Les også: