BERGEN: – Hva dere bør gjør etter oljen? Norge er landet med den største Tesla-penetrasjonen. Seriøst, dere bør lage autonome biler. Det ville vært fantastisk!
Jason Ball, toppsjef for mobilkommunikasjons-giganten Qualcomms eget investeringsselskap, Qualcomm Ventures, mener det er helt opplagt: For et land som Norge, med så høy andel elbileiere og teknologivant befolkning, er det selvsagt at Norge bør satse på elbiler. I hvert fall software og nødvendig infrastruktur.
– Jeg snakket med et norsk selskap som drev med teknologi til ladestasjoner i fjor. Dere er allerede i gang. Om dere skal bevege dere mot et post-olje-samfunn, er elbiler en god start, sier Ball.
På en vanlig arbeidsdag skriver investorsjefen ut sjekker i femtimillionerkronersklassen til selskaper han har tro på, og som passer inn i Qualcomms strategi. Men sjekken kan også være langt større.
- Les også: Svensken bak genierklærte Gelato.com: – Norge er et fantastisk land for oppstartsbedrifter
Storkonferanse
Nå er investeringssjefen i Norge for å mingle, feste og rafte med norske gründere og og likesinnede på tredagers-konferansen Startup Extreme, som arrangeres for andre gang.
I går møttes 400 entreprenører, investorer og fasilitører på konferanse i Bergen. I dag treffes 150 utvalgte til fjells for å finne hverandre over en øl eller under en fallskjerm, godt inspirert av ekstremsportveko på Voss.
– Jeg var her i fjor. Det var så bra at jeg ville tilbake. Jeg fant ikke den perfekte matchen da, og det er for tidlig å si om jeg vil investere i år. Men man vet aldri når lynet slår ned, sier Ball.
Temaet for årets ekstrem-konferanse er «muligheter i entreprenør-revolusjonen». Den røde tråden er selvsagt omstilling i norsk næringsliv.
Så hva er utenlandske investorer på utkikk etter i Norge? Vi stilte to amerikanske og en finsk investor spørsmålet, inkludert Ball.
- Ekstrem-nettverksbygging: Se en gründer forsøke å fly
Neste generasjon trådløst
Jason Ball, Qualcomm Ventures:
– Vi er på utkikk etter innovativ mobildesign og «deep engineering». Jeg er interessert i future tech, som kunstig intelligens (IA), utvidet virkelighet, VR-teknologi, førerløse kjøretøy. romfart og teleportering, sier Ball.
Qualcomm dominerer markedet for systembrikker til smarttelefoner. Ball jakter i all hovedsak etter oppstartsselskaper som utvikler neste generasjons trådløse kommunikasjonsteknologi.
– Internet of things og det tilkoblede hjemmet, hører definitivt med. Og vi er ikke minst interessert i droner. En drone er i prinsippet en flyvende smarttelefon, sier Ball.
Det er først når man begynner å snakke om bedre batterier at Ball blir virkelig interessert.
Qualcomm Ventures har investert i flere selskaper som prøver å løse problemet med den begrensede batterikapasiteten til droner, som for eksempel sveitsiske Fotokite.
– Ethvert selskap som kan lage bedre batterier får min fulle oppmerksomhet. Bedre batterier betyr bedre telefoner, og blant annet bedre droner. I dag kan en drone fly i 20, kanskje 30 minutter. Det begrenser applikasjonene.
Helseteknologi og fintech
Angela Lee, engleinvestor og grünlegger av 37 Angels og lærer ved Columbia business school i ledelse, strategi og entreprenørskap, USA:
– Vi elsker generelt helseteknologi. 25 prosent av investeringene våre er innenfor "health tech". Vi er en aldrende verden. Alt som gjør god helse lettere, er svært interessant.
Engleinvestorene i stallen til Lee treffer hvert år rundt 2000 oppstartsbedrifter i året. Bare et fåtall entreprenører får napp, i snitt drøyt 10 hvert år.
– Vi leter etter startups som utvikler ting som hjelper det nye høye innslaget av frilansere i arbeidsmarkedet. I 2020 vil 40 prosent av arbeidsmarkedet være basert på frilansere som jobber deltid, primært hjemmefra. I dag er USA er innrettet mot fulltidsarbeidere.
Lee mener Norges fordel er høy velstand, og at nordmenn raskt tar i bruk ny teknologi. Hun peker ut ett bestemt område hun mener Norge ligger år foran:
– Et det ett felt jeg skulle valgt meg i Norge, er det betalingsteknologier, såkalt "fintech". Dere er langt framme med alt som har med betalingstjenester å gjøre. Ta for eksempel chippen i bankkortet, som dere har hatt i årevis. Først nå er den kommet til USA.
Det beste teamet
Lauri Kokkila, dealflow manager i investeringsselskapet Inventure, Finland, et av de mest aktive venture-selskapene som investerer i Norden, Baltikum og sentral-europeiske land.
– Norge er et voksende økosystem av oppstartsbedrifter. Sammenlignet med Finland har det vært få suksesser her de siste 10-20 årene. Jeg har sett en del potensial i dag, selv om mange selskaper er i en veldig tidlig fase, bare 1-2 år gamle, sier Kokkila, som ikke vil trekke fram navn.
Inventure investerer i alle slags teknologier i forskjellige industrier, både hardware og software.
– Vi ser etter det beste teamet innenfor voksende industrier, som har et produkt som kan virke "disruptive" på markedet. Det viktigste er at teamet er det rette til å gjennomføre den konkrete ideen, poengterer Kokkila.
– Det er viktig at selskapet er klar for en "såkornfase". De bør ha et markedstilpasset produkt, en klar plan for hva de vil gjøre med såkornmidlene, og vite hvordan de skal gå videre etter det.
Store problemer
Angela Lee er enig i at rett team er avgjørende for om de går inn med investormidler. Lees nøkkelord er mennesker, problem, framskritt og pris.
– Det starter alltid med mennesker og problemer. Vi ser etter et virkelig fantastisk team med mennesker med den rette kjernekompetansen, som løser et virkelig stort problem, sier Lee.
Rundt 20 selskaper presenterte seg for norske og utenlandske investorer under Norway Extreme i går. I dag skal entreprenører og investorer hoppe i fallskjerm, rafte, rappellere og fly i vindtunnel.
I morgen står alvorsprat mellom konkrete gründere og investorer på timeplanen.