– Min påstand basert på disse gamle bildene er derfor at skistaven hadde betydelige materialtekniske feil, og dette kan ha vært en medvirkende årsak til at staven brakk under oppløpet. En skade på en slik stav vil raskt føre til at den brekker, sier Aage Stori, forskningsdirektør i SINTEF.
I 1982 var han materialforsker ved det daværende Sentralinstituttet for industriell forskning. Kort tid etter at Oddvar Brå brakk staven i oppløpet til VM-stafetten i Oslo kom Brås servicemann til SINTEF i Oslo med skistaver nøyaktig maken til dem den ferske verdensmesteren hadde brukt – og brukket – i VM-stafetten.
Fremprovoserte stavbrudd
Ifølge en artikkel på Sintefs nettsted ble stavene utsatt for en belastning lik den det så ut til at den originale skistaven ble utsatt for i Holmenkollåsen. Slik fikk forskerne fremprovosert et stavbrudd.
– Vi så på bruddflaten i et elektronmikroskop, og jeg tør påstå at konklusjonen er helt klar: Skistaven hadde betydelige materialtekniske feil, sier Stori.
Men mikroskopbildene gikk i glemmeboken helt til Stori fant igjen de gamle bildene. Ifølge Stori var Brås staver laget av et kompositt bestående av epoksy armert med både karbonfiber og borfiber. Men av bildene fremgår det at det ikke fantes heft mellom bindemiddelet av epoksy og armeringsfibrene av bor.
Sprø skistav
– Når man ikke har fått til heft mellom matrisemateriale og armeringsfibere blir konstruksjonen sprø og tåler veldig lite påkjenninger før den brekker, sier han.
Ifølge forskningsdirektøren vil moderne skistaver tåle den samme belastningen som Brås stav ble utsatt for i 1982. I Dagens komposittstrukturer betydelig bedre heft mellom epoksymaterialet og armeringsfibrene enn det vi så i skistaven.
Hvor var du da brå brakk staven? Diskuter det historiske stavbrekket på TU.no.