OLJE OG GASS

– Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende

Ifølge myndighetene.

HELE VERDIKJEDEN: Norsk olje og gassindustri består av alt fra rigger, slanger og ventiler, til kabler og subseautstyr, samt oljevernutstyr og servicefartøy, for å nevne noe.
HELE VERDIKJEDEN: Norsk olje og gassindustri består av alt fra rigger, slanger og ventiler, til kabler og subseautstyr, samt oljevernutstyr og servicefartøy, for å nevne noe. Bilde: Olje og energidepartementet
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. mai 2014 - 07:00

Den norske leverandørindustrien til olje- og gassektoren, dekker alt fra rigg og boring, seismikk, helikopterdekk og verftsindustri, til elektronikk og automasjon, rednings- og oljevernutstyr, samt offshore supply- og servicefartøy.

Norges største næring

I tillegg kommer kabler, brønntjenester, slanger og ventiler, subsea-utstyr og installasjon, klassifisering og inspeksjon, samt mye, mye mer.

Totalt er det snakk om Norges største næring, om man ser bort fra selve salget av norsk olje og gass.

Les også: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

26.000 offshore

Hvert år gir norske myndigheter ut Faktaheftet, og tidligere i mai kom årets versjon, som gir en oversikt over hva som er norsk sokkel, hvilken aktivitet som foregår på sokkelen, og hva slags ringvirkninger aktiviteten gir.

Her går det blant annet frem at norsk leverandørindustri har en omsetning på 461 milliarder kroner, og at leverandørindustrien består av i overkant av 1300 bedrifter, med totalt 125.000 personer direkte sysselsatt.

– Av disse har omtrent 26.000 fast arbeidssted offshore. Til sammenligning jobber omkring 27.000 personer i operatørselskap i Norge, ifølge Faktaheftet, som er laget på vegne av Olje- og energidepartementet (OED).

Les også: – I prinsippet kan vi produsere ferskvann på havbunnen

Derfor er Norge verdensledende

At Norge er verdensledende innen oljeservice, mener OED har flere årsaker, men de peker i publikasjonen på at norsk sokkel i stor grad har vært et laboratorium.

– Tøffe værforhold, et strengt regelverk, og krevende operatørselskap er blant faktorene som kan forklare fremveksten av en teknologisk verdensledende leverandørindustri, heter det.

– Norsk sokkel har fungert som et teknologilaboratorium med utvikling av innovative løsninger som resultat. Utnytting av ressurspotensialet på sokkelen er en viktig forutsetning for videre forskningsaktivitet, kompetansebygging og for industriens mulighet til å styrke konkurransekraften, står det å lese videre.

Les også: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

INTERNASJONALT: Norsk leverandørindustris viktigste markeder inkluderer Sør-Korea, USA, Brasil og Storbritannia.
INTERNASJONALT: Norsk leverandørindustris viktigste markeder inkluderer Sør-Korea, USA, Brasil og Storbritannia.

Sør-Korea er størst

Av omsetningen på 461 milliarder kroner, kommer omtrent 40 prosent fra internasjonale markeder. De største markedene er Sør-Korea, Storbritannia, Brasil, USA og Singapore.

De 20 største selskapene omsatte for rett i overkant av 143 milliarder kroner internasjonalt i 2012. Dette er omtrent tre fjerdedeler av omsetningen i utlandet på 186 milliarder kroner.

Det kuriøse er kanskje at det største markedet, Sør-Korea, på ingen måte er kjent som noen olje- og gassnasjon. Likevel leverer norsk industri så mye av plattformdekk- og prosessutstyr, inkludert borepakker til de koreanske verftene.

– Omsetningen i Storbritannia fordeler seg på en større bredde av produktsegmentet, mens Brasil er preget av høy omsetning i relativt få segment: Rigg, boretjenester og logistikk, heter det i publikasjonen.

Til Sør-Korea leverer norsk leverandørindustri for omtrent 30 milliarder kroner, mens både Storbritannia og Brasil ligger mellom 25 og 30 milliarder.

Les også: Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

Et speilbilde av Norge I NORGE: Slik er de ansatte i leverandørindustrien fordelt.
Et speilbilde av Norge I NORGE: Slik er de ansatte i leverandørindustrien fordelt.

Et speilbilde av Norge

Leverandørindustrien er også representert i alle landets kriker og kroker. Men det er ikke overraskende Stavanger-regionen som har den største andelen. Her er om lag 29.000 personer sysselsatt.

– Stavanger-regionen er på mange måter et speilbilde av Norge: Regionen er den som sysselsetter flest innen olje og gass, og representerer et bredt spekter av varer og tjenester til oppstrømsaktiviteten. Ellers i landet ser man typisk flere selskap innen samme segment og innen geografisk avgrensa områder, heter det.

Dette blir eksemplifisert med Østlandet, Trondheim og Bergensregionen, samt klyngene i Norge.

– I Oslo-området ser vi en konsentrasjon av seismikkselskap, i tillegg til et veletablert engineering-miljø. Trondheim står sterkt i forsknings- og utdanningssammenheng, mens Bergens-regionen har blitt et senter for vedlikehold av plattformer og undervannsutstyr.

– Noen geografiske selskapskonsentraskjoner er også formalisert gjennom Innovasjon Norges klyngeprogram, heter det i heftet, der det vises til de såkalte Norwegian Centres of Expertise (NCE).

Disse er representert med NCE Systems Engineering på Kongsberg, NCE Subsea i Bergen, NCE Node på Sørlandet som er verdensledende på boreteknologi, samt NCE Maritime på Nordvestlandet.

Les også:

Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Norsk selskap fikk OTCs teknologipris for andre år på rad

I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.