Det er kanskje ikke ukjent at mannlige ingeniører tjener bedre enn kvinnelige.
Dette bekreftes også av undersøkelsen gjennomført av Universum blant 1946 unge ingeniører og økonomer i Norge. Den viser at menn i denne gruppen tjener 415.000 kroner i året, mens kvinner i snitt tjener 367.500 kroner.
Jobber mer - vil bli sjef
Universum Communications har sett på hvorfor menn faktisk tjener mer enn kvinner. Deler av svaret finner vi i hvordan kvinner og menn tenker og hva de er opptatt av, ifølge Carlo Duraturo i Universum.
– Når vi spør disse to gruppene om hva målet med karrieren er, er menn opptatt av å bygge opp en god privatøkonomi og oppnå en ledende posisjon. Kvinner er mer opptatt av balanse mellom privatliv og karriere.
En tradisjonell forklaring på lønnsforskjellene er at flere kvinner er deltidsansatt. Men Universum har renset tallmaterialet for alle som ikke jobber fulltid. Den faktiske arbeidsmengden kan heller ikke forklare de store forskjellene ettersom menn i denne yrkesgruppen jobber om lag to timer mer i uken. I snitt jobber menn 43,5 timer per uke, mens kvinnene jobber 41,7.
Ønsker vaskehjelp
– Tilsvarende tendenser ser vi når vi spør om hvilke frynsegoder de er opptatt av. Menn svarer i stor grad at de er interessert i bonus og opsjoner, mens kvinner er mer opptatt av avspasering og andre frynsegoder som for eksempel vaskehjelp. Menn sier også oftere enn kvinner at konkurransedyktig lønn er viktig. I tillegg er de mer opptatt av å få en lederrolle nettopp for å kunne få høyere lønn, sier Durato.
Undersøkelsen viser også at kvinner som har født barn er mer opptatt av fleksitid, balanse mellom privatliv og karriere og en sikker arbeidsplass enn kvinner som ikke har født. Kvinner uten barn er mer opptatt av å lede prosjekter og å bygge seg opp en god privatøkonomi.
Menn velger privat
Tidligere tall og statistikk fra andre institusjoner viser at majoriteten av ansatte i offentlig sektor er kvinner. Og det er en kjent sak at offentlige ansatte tjener mindre enn sine kollegaer i det private.
– I våre tall jobber 85 prosent av mennene i det private, mot 75 prosent av kvinnene. Dette vil derfor være med på å forklare lønnsforskjellene, forteller Durato.
Av de spurte sier 88 prosent av kvinnene at de har hatt fødselspermisjon, mot 62 prosent av mennene. Samtidig sier 40 prosent av kvinnene som har hatt permisjon at den har påvirket lønnen deres i negativ retning, mens det kun er 6 prosent av mennene som sier det samme.