KARRIERE

Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50

– Historisk grums lager problemer for eldre arbeidstagere i dag.

Eldre arbeidssøker møter utfordringer når de skal søke jobb.
Eldre arbeidssøker møter utfordringer når de skal søke jobb. Bilde: Colourbox
28. nov. 2014 - 09:28

Arbeidsminister Robert Eriksson annonserte tirsdag at aldersgrensen i arbeidslivet skal heves til 72 år, før den igjen heves til 75 år. Samtidig viser en ny undersøkelse fra Senter for Seniorpolitikk at få ledere vil ansette arbeidstakere over 50 år.

De unge og samtidig erfarne er de mest ettertraktede på arbeidsmarkedet, mens eldre er minst populære.

– Aldersdiskriminering

30 prosent av ledere vil ikke engang vurdere å innkalle søkere til ledige stillinger dersom de er over 55-57 år.

Det viser resultater fra Norsk Seniorpolitisk Barometer for 2014.

– Det viser etter vår mening at mange ledere i næringslivet kan synes bevisste på spørsmålet om søkeres alder, og at noen kan være villige til å utøve en form for aldersdiskriminering av mer eller mindre alvorlig karakter, heter det i kommentarrapporten for barometeret.

Ipsos MMI har gjort undersøkelsen på oppdrag for Senter for seniorpolitikk der 600 daglige ledere i privat næringsliv og 150 i offentlige etater har svart.

Les også: Sivilingeniør-studenter stryker med vilje

Få nyansatte over 50 år

64 prosent av lederne som har ansatt noen i 2014 sier at ingen av de nyansatte er over 50 år. Bare åtte prosent sier at minst halvparten av dem de har ansatt har vært over 50 år.

Samtidig er ledernes holdninger til seniorer svært positive. 95 prosent svarer positivt på påstanden om at «i vår bedrift har ansatte over 50 år like gode muligheter til å lære nye ting som yngre."

69 prosent er enige i at mange 70-åringer kan yte like mye i jobb som folk som er 10-15 år yngre. 21 prosent er uenige i påstanden.

Basert på stereotyperLeder Kari Østerud i Norsk Seniorpolitikk.
Basert på stereotyperLeder Kari Østerud i Norsk Seniorpolitikk.

Basert på stereotyper

Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk, stiller seg uforstående til at få arbeidstakere over 50 år blir ansatt.

– Jeg forstår ikke hvorfor det er sånn. Vi har gjort den samme undersøkelsen hvert år i ti år. Den viser at folk setter pris på de mer erfarne og eldre arbeidstakerne, men at det fortsatt er vanskelig for dem å få seg jobb.

Hun sier at mange arbeidsgivere baserer seg mer på myter om eldre arbeidstakere enn hva som faktisk er sant.

– Det er ingen sammenheng mellom arbeidsprestasjoner og alder, så det er ingen grunn til å sette aldersgrupper opp mot hverandre. Vi vet av tidligere forskning at eldre arbeidstakere er veldig motiverte, har mye arbeidsglede, større grad av mestring og mye viktig erfaring.

Østerud anbefaler arbeidsgivere å i det minste kalle noen av dem inn til jobbintervju.

– Ikke legg 50 pluss i uflaksbunken. Og sørg for å være oppdatert på forskning om eldre arbeidstakere og deres prestasjoner.

Les også: Ny undersøkelse: Matematiske formler finner de beste jobbsøkerne

Har flere eldre ansatte allerede

Seniorpolitisk barometer gir et tidsriktig bilde av eldre arbeidssøkere og arbeidsmarkedet de er i. Det mener Reidar Mykletun, professor i organisasjonspsykologi ved Universitet i Stavanger.

Han mener likevel at det at få ansetter folk over 50 år ikke alltid er ensbetydende med negative holdninger til de eldre søkerne.

– Det handler ofte om at arbeidsgivere vil ha yngre folk fordi de har en del eldre ansatte allerede. De er redd for at alle skal være like gamle og forsvinne samtidig ut i pensjon, derfor vil de bygge opp et miljø med yngre arbeidstagere, sier Mykletun.

Samtidig påpeker han at mange ledere foretrekker yngre ansatte fordi de tror at de unge lettere vil takle omstilling og endring i fremtiden.

– Men til det trenger man også arbeidserfaring og kunnskap, som eldre arbeidstakere ofte har mer av. Dessuten glemmer man at unge er mindre stabile arbeidstakere og ofte ser seg om etter ny jobb, særlig hvis de under 40 år, sier han. 

Les også: Sjekk hvilke yrkesfordommer folk har

Per-André Marum, partner i Panamera IMD International Search Group.
Per-André Marum, partner i Panamera IMD International Search Group.

Det er mytene

En vanlig myte er at eldre arbeidstakere koster mer, ifølge hodejeger Per-André Marum i Panamera Search. Men siden pensjonen kan være både innskuddsbasert og ytelsesbasert, så spiller ikke lønns- og pensjonskostnadene så stor rolle lenger.

– Tidligere var det også slik at arbeidstagere forventet å ha den høyeste inntekten i livet når man gikk av med pensjon, da dette dannet grunnlaget for pensjonen. Slik er det jo ikke lenger, sier Marum.

– Med andre ord er det litt historisk grums som lager problemer for eldre arbeidstagere i dag. Hvis man i tillegg er enig i at dagens sekstiåringer er som femtiåringene var i forrige generasjon, så skaper det historiske gufset enda mer problemer.

Vanskeligere å si opp

Likevel mener Marum at den største hindringen er lite fleksible oppsigelsesordninger, en antagelse om at sjansen for slitasjeskader øker og at arbeidstempoet synker med alderen.

Han presenterer et dilemma:

– En arbeidsgiver ser en ok arbeidstaker på 55 år, men er redd for at situasjonen har endret seg når vedkommende har blitt 60. Hva om man i stedet blir sittende med en sliten arbeidstaker som biter seg fast alt han orker og ofte uten å prestere, fordi han vet det blir vanskelig å finne seg en ny jobb?

Marum sier at dét kan forklare hvorfor arbeidsgiveren ofte velger den yngste, hvis det står mellom en kandidat på for eksempel 35 og 55 med lik kompetanse.

– Det er valget mellom å kunne beholde en ansatt i 32 eller 12 år. I tillegg vil personen vise større endringsvilje, og trolig ha bedre kunnskap om nye metoder og bedre forståelse av markedet.

Han legger til at det finnes unntak der alderen er en fordel i så måte, men det er mye sjeldnere.

Les også: Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Få som sykemelder seg

Forsker Reidar Mykletun er selv forbi pensjonsalderen. Han er 68 år, men fortsatt i jobb. Han sier at det kan se ut som at det er mye sykefravær blant de eldre.

Men det stemmer ikke når man ser nærmere på tallene.

– I virkeligheten er det bare 20 prosent av dem over 62 år som har høyt fravær. Resten har sykefravær som er lavere enn hos de yngre, sier Mykletun.

– Totalfraværet for de unge vil være mye høyere enn for eldre arbeidstakere. Det inkluderer for eksempel svangerskapspermisjon og foreldrepermisjon.

Mykletun sier at en del forskning viser også at eldre arbeidstakere har færrest arbeidsuhell og feil sammenlignet med de yngre.

Les også:

Slik kan du bruke Excel-ark til «alt»

Dette bør du vite om introverte ledere

Her tillater de joggebukse på jobb  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.