4K, eller UHD, som formatet offisielt heter, er det siste på TV-fronten. Formatet kan gi deg 8 megapiksler fordelt på 3840 ganger 2160 piksler på skjermen,
TV-produsentene ønsker så inderlig at du kjøper en ny TV med dette formatet. Og det er mye som taler for at dette er fremtiden:
Kringkasterne tar allerede opp det meste av serier og mye annet i UHD for å være forberedt. Noe de ga blaffen i da TV-produsentene for noen år siden like inderlig ønsket at du kjøpte en ny 3D-TV.
Les også: Nå får Netflix endelig flere brukerprofiler
House of Cards
Men så var det dette med innhold da.
I USA gjøres det en god del for å få UDH-filmer og annet innhold ut til forbrukerne ved at de kan leie filmer.
Men her på berget, med rettigheter og andre hindringer, er det fint lite UHD-innhold å få tak i.
Her overtales folk til å kjøpe de nye modellene forde de er så gode til å interpolere opp vanlig HD-materiell opp til UHD. Og det skal i sannhet sies at det virker ganske bra.
Nå kan de puste lettet ut når Netflix om ikke lenge lar abonnentene strømme filmer og serier i UHD.
De begynner i det små og den første serien som blir tilgjengelig er, som tu.no tidligere har skrevet, den nye sesong 2 av House of Cards. Senere kommer flere serier og filmer i det samme formatet.
Les også: Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks
Lanseres i alle land
– Det blir ikke noen regionforskjell når vi lanserer UHD i februar. Serien blir som vanlig tilgjengelig i alle land samtidig. Det er en fordel vi har ved å produsere serien selv og en grunn til at vi dobler egenproduksjonen i år. Rettigheter for film og video er et minefelt og varierer fra land til land. Det ville vært veldig mye enklere for oss om vi kunne hatt et globalt nettverk med de samme filmene og seriene overalt, men slik er ikke verden, sier Netflix' informasjonsdirektør når vi treffer ham på et pressemøte på CES i Las Vegas.
Likevel vil Netflix gjøre sitt beste for å skaffe rettigheter til annet innhold i UHD.
Krever sin linje
Forutsetningen for å kunne se UHD er selvfølgelig at man har en TV med dette formatet. Og det er det ikke så mange som har ennå.
Men overgangen fra Full HD til UHD vil gå raskt. I løpet av året vil de fleste modeller i det øvre segmentet være UHD.
Men det holder ikke bare å skaffe seg en slik TV. Man trenger en god bredbåndforbindelse i tillegg.
– Mens den beste kvaliteten i vanlig HD strømmer på 5,8 Mbit/s så er minimumskravet for UHD 11 Mbit/s. Skal man ha den beste kvaliteten trengs det en bredbåndslinje på minimum 15,6 Mbit/s. I praksis må man ha litt mer for å unngå et det hakker, sier Evers, som mener at nordmenn har mindre problemer med dette enn folk i de fleste andre land.
Les også: Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten
Ny teknologi
Det som har gjort det praktisk mulig å strømme film i UHD er utviklingen av en ny generasjon videokompresjon, H.265 HEVC - High Efficiency Video Coding.
Det er etterfølgeren etter Mpeg4 som igjen var en stor forbedring fra Mpeg2. Den nye kodeken komprimerer mellom 30 og 40 prosent mer effektivt enn Mpeg4, men krever svært mye mer datakraft for å gjøre det på begge sider av linjen.
Den tyngste jobben er når filmen skal kodes, men også TV-ene trenger flere ganger mer datakraft for å pakke ut videoen. Det er både fordi det er fire ganger så mange piksler som skal behandles, men også for at hver piksel trenger mer behandling.
Som vanlig har utviklingen av prosessoren som sitter i de nye TV-ene løst problemet.
Smartere smart
– Det er en annen ting vi gleder oss over i TV-modeller og det er at alle funksjonene rundt smart-TV er blitt så mye raskere. For et par år siden kunne det ta frustrerende lang til å åpne Netflix-appen, men i de nye modellene er det lynraskt. Det gjør at vi mye bedre kan konkurrere med vanlige TV-kanaler som folk zapper rundt på, sier Evers.
Les også:
TEST: Kan Viaplay hamle opp med Netflix og HBO?
Norsk videoteknologi vokser med ekspressfart i Silicon Valley